Vizsgálja meg a polgármester, mennyire indokolható a jelenlegi nehéz helyzetben, hogy Kaposvár közszolgáltató cégei vezetőinek összesen körülbelül 22 millió forintos prémiumot fizettek ki – ezt az MSZP önkormányzati képviselője, Pintér Attila és önkormányzati pénzügyi bizottsági tagja, Jurmann Béla közölte mai sajtótájékoztatóján. Hozzátették: Kaposvár Közgyűlése december 15-i ülésén tárgyalta azt az előterjesztést, mely szerint a Kaposvári Közszolgáltató Holding az előző évben elért kb. 200 millió forintos megtakarítását szolgáltatás csökkentésével, átszervezésekkel és javarészben létszámcsökkentéssel érte el.

A kaposvári MSZP ezért úgy véli: a város mindennapjaira jellemző, hogy a megtakarítás érdekében - a cégcsoporton belül is - munkavállalók tucatjai vesztették el munkahelyüket és a gazdasági válság okozta kényszerű lépéseknek köszönhetően a közszférában dolgozók – sok más magánszféra által foglalkoztatotthoz hasonlóan –, az amúgy is meglehetősen alacsony béreik mellett további juttatásokat nem nagyon remélhetnek, valamint a folyamatosan csökkenő állami finanszírozás mellett már az oktatási intézmények vezetőinek kell a városháza számára költségcsökkentő javaslatokat megfogalmazniuk. 

Mindezek alapján a szocialisták megkérdőjelezték a közösségi tulajdonban lévő cégek vezetőinek, némely esetben 5 millió forintot is meghaladó összegű éves prémiumának méltányosságát.

Az MSZP ezért arra kérte Szita Károlyt, hogy az önkormányzat nevében eljárva vizsgálja meg, hogy a holding és tagvállalatainak prémiumszabályzatában rögzített célok mennyire vannak összhangban a fenti körülményekkel, az ÁSZ legutóbbi jelentésével, az önkormányzat, valamint a helyi társadalom (a kaposváriak) elvárásaival és mindezek alapján indokolható volt-e a többnyire többmilliós prémiumok kifizetése.

A sajtótájékoztatóra reagálva, a kaposvári Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Mihalecz András az alábbi közleményt juttatta el a KaposPontnak:

Míg a Kaposvári Közszolgáltató Holding és tagvállalatai azon dolgoznak, hogy Kaposvár továbbra is az ország egyik legolcsóbb városa   maradjon, addig Pintér Attila szocialista városi képviselő 2011-ben 1 millió 114 ezer 800 forintot vett fel a Holding egyik tagvállalata (Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.) felügyelőbizottsági tagjaként. Mindezt tette úgy, hogy a négy  közgyűlésből csak egyen jelent meg, vagyis kb. egy órai munkáért kapott 1 millió 114 ezer 800 forintot.

Címkék: Mihalecz, pintér, mszp, fidesz, helyi, politika