Az irányelveket egy olyan időszakban készítette el a város, amikor még nincs az országnak költségvetése és Európa helyzete is kétséges. A város az elmúlt években kezelte a gazdasági válság következményeit, de nehezebb év következik. A legfontosabb feladat jövőre, hogy biztonságot adjanak a kaposváriaknak az élet minden területén.


A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Mihalecz András azt mondja: ha megnézzük a koncepciót, az néhány alappillérre, örökös értékre épül, ami a biztonságot jelenti, érthetünk alatta munkahely megtartást is, az egészségügyet, a közbiztonságot, a közellátást, és a közintézményeiknek a fenntartását tűzte ki célul.


A város újabb központi elvonásokra számíthat, jelenette ki az MSZP frakció részéről Pintér Attilla. Megemlítette, hogy a színház 50 millió, az oktatás 70 millió forinttal kevesebbet kap. Ezekért sem támogatták a tervezetet.


- Nagy kérdés bennünk, hogy 2012-ben ennek a nehéz helyzetnek hogyan lehet majd megfelelni és milyen olyan döntéseket kell majd hozni a közgyűlésben, amikor elfogadjuk a költségvetést, hogy a kaposváriak ne szenvedjék meg ezeket a hátrányokat - mondja az MSZP frakcióvezetője, Pintér Attila.


A nehéz gazdasági helyzetben a város előrehozta nagyberuházásait. Ma már nem tudná ezeket a fejlesztéseket végrehajtani, mivel nem találna pénzforrást hozzá. Emiatt is tartózkodott a Jobbik képviselője. Kiss Tamás azt mondja: egy részét emelték ki a koncepcióban a Kaposvári Modellnek, nevezetesen azt, hogy hogyan szépült a belváros, illetve az intézményeket hogyan sikerült felújítani. Arról azonban egy szót se szóltak, amit a Progresszív Intézet is kimutatott, hogy 28 milliárd forint a város adóssága.


A kaposváriak által megfogalmazott elvárások határozták meg a jövő évet, ami minőség és a biztonság alapelvéről szól.  
- Nehéz azt mondani, hogy nem lehet támogatni a minőséget és a biztonságot, amit a polgármester úr megfogalmazott. Én ezt most ezen a közgyűlésen megtettem, tehát támogattam. Természetesen azt jeleztem, hogyha ez nem fog megvalósulni, akkor én leszek az első, aki ezt számon fogja kérni - mondja az LMP képviselője, Felder Frigyes.


Szita Károly polgármester elmondta, jövőre mindent a két alapelv alá kell rendelni a városban.
- Mindazok, akiknek nehézséget okoz az élet, vagyis nincs elég pénzük, hogy megéljenek, azok biztonsággal számíthatnak ránk, és ezúton is kérem, hogy forduljanak hozzánk - tette hozzá a város első embere.


A képviselők döntöttek néhány adónem emeléséről, de a címzetes főjegyző, Kéki Zoltán kihangsúlyozta, a rászorulók esetében élni fognak a méltányosság lehetőségével. Emelkednek a tömegközlekedés árai is jövőre, de átlagosan csak 5.2 %-kal. Bevezetik az ebrendészeti hozzájárulást, amelyet a városlakók is támogattak. A távfűtés ára nem változik a gáz árának befagyasztása miatt.

Olvassa el mi történt a közgyűlésen, percről-percre!

13:55
A Fogadó a Bárányhoz eddig éves szinten 21 millió forintot vitt el. A város korábban meghirdette az egységet, amelyre jelentkező nem akadt. A sokadik meghirdetésre egy vállalkozó tett ajánlatot, aki azt is vállalta, hogy fejleszteni fogja az éttermet és a fogadót.

Szita Károly tisztázta, hogy nem a tanétterem, tankonyha egységről van szó, az marad továbbra is az iskola kezelésében. A kaposvári vállalkozó havonta 300 ezer forint plusz áfa bérleti díjért vette át üzemeltetésbe.

13:34
Ebédszünet után ismét megindult a munka a Városháza Dísztermében. Intézményvezetői pályázatokat vettek napirendre.

A Szocionet Egyesített Szociális Intézmény vezetői posztjára egy jelentkező volt. Varga Magdolna, a Liget Időskorúak Otthona vezetője nyújtotta be pályázatát, amit 16 igen és 1 tartózkodással fogadtak el.

A Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatói álláshelyére Nagyné Soltra Mónika, az intézmény megbízott igazgatója nyújtott be pályázatot. Ő 17 igen szavazattal kapott bizalmat.

 

Több napirendi pontot is megszavaztak rövid idő alatt a képviselők.

Ezek, mások mellett a köztisztasági rendelet, az oktatási intézményekben fizetendő térítési díjak és tandíjak mértéke.

12:15-kor ebédszünetre vonultak a képviselők, folytatás egy óra múlva.

11:07
A távhődíj nem emelkedik 2012-ben. A gáz árának befagyasztásának köszönhetően a tavalyi árak maradnak.

Az ebadó bevezetése van a képviselők előtt. Kéki Zoltán elmondta, a köztisztaság, a rend a legfontosabb. Ez nem adó, de adók módjára behajtható hozzájárulás. A városlakóknak kiküldött levelekből kiderült, a kaposváriak több mint 80%-a támogatja annak bevezetését. Támogatják azt is, hogy a 62 év felettiek két kutyáig mentességet kapjanak.

Szita Károly hozzátette, ez 10-15 millió forint plusz bevételt eredményez, amit a kutyákra kell fordítani. Az állatvédő civil szervezetek is azt mondják, szükség van rá. A befolyt összegből az ebrendészeti feladatokat látnák el.

Aki kettő kutyát tart, az ebenként 3.000,-Ft, a további kutyák után 6.000,-Ft, míg a veszélyes ebek után 20.000,-Ft ebrendészeti hozzájárulást fizet évente. A 62 év felettiek két kutyáig mentesülnek a fizetés alól.

A város július elsejétől vezeti be az ebrendészeti hozzájárulást.

10:45
A közlekedési szokások változása miatt veszteséget termel a kaposvári közlekedési cég. A közgyűlésen elhangzott: ésszerűsiteni kell a járatok mozgását, sűrűségét, a cég működését. A belső változásokkal együtt egyebek mellett az üzemanyagárak változásaira is fel kell készülni.

Lamperth Mónika szerint el kell magyarázni a döntések hátterét. Látszik, hogy nem finanszírozható a korábbi módon a tömegközlekedés. Ebből következik a járatcsökkentés, ami a szolgáltatás színvonalát is csökkenti. A tanuló-nyugdíjas bérletek nagy mértékben 20% felett emelkednek.

A helyi tömegközlekedés árai átlagosan 5.2%-kal emelkednek jövőre. Így:

az előre váltott vonaljegy 230 Ft

a gépkocsi vezetőnél váltott 340 Ft

az egyvonalas bérletjegy 4.755 Ft

az egyvonalas fél havi bérletjegy 3.550 Ft

az összvonalas bérletjegy 6.270 Ft

az összvonalas fél havi bérletjegy 4.665 Ft

az összvonalas heti bérletjegy 2.130 Ft

az arckép nélküli összvonalas bérletjegy 22.695 Ft

a tanuló - nyugdíjas összevonalas bérletjegy 2.780 forint lesz.

10:15
Borhi Zsombor szerint jó úton jár a város, amikor azoktól vesz el, akik nem érezték meg a válságot, és kiviszik a hasznot külföldre.

Mihalecz András nem akar visszafelé mutogatni, mert az nem vezet semmire, de szerinte a gondok, akkor alakultak ki, amikor 2006-ban elkezdődött a szocialisták ámokfutása. Ezt követően szerinte több aranyvonatnyi vagyont herdáltak el, és vettek el Kaposvártól.

Dr. Kéki Zoltán elmondta: a közfeladatok ellátására pénz kell. A város a rászorulók esetében élni fog a méltányosság lehetőségével, és akinek szüksége van segítségre, az megkapja.

A jövő évi adóemeléseket elfogadta testület.

10:13
A szünet után a jövő évi áremelkedésekre térve dr. Kéki Zoltán kifejtette, jövőre már nem tudja alkalmazni a város a 2 és fél millió alatti adóalappal rendelkező vállalkozók iparűzési adómentességét. Emelni kell a kommunális adó mértékét is. A magánszemélyek eddig 3800 forintot fizettek, jövőre 5700 forintot fizetnek.

Pintér Attila MSZP-s képviselő szerint ellentmondást vél felfedezni, amikor a polgármester azt mondja, hogy a válságban nem elvenni, hanem adni kell. Szita Károly elmondta azokon kell segíteni, akiknek mindennapi gondjaik vannak.

Csutor Ferenc fideszes képviselő azt mondta: a korábbi évek kormányai miatt kell emelni az adókat. Az elmúlt 8 év rossz gazdaságpolitikája hozta a jövő évi emeléseket.

Lamperth Mónika MSZP-s képviselő szerint nem az vezetett ide, hogy ők kormányoztak 8 évig, hanem a jelenlegi kormány költségvetésében lévő egy milliárd forintos hiány, és a MOL részvényekre elköltött fél milliárd. Az adók meghatározásánál a városnak figyelmbe kellett volna venni a városlakók teherbírását.

Pintér Attila MSZP-s képviselő a köztársasági elnököt idézte, aki azt mondta, már nem praktikus a korábbi kormányokra hivatkozni.

09:32
14 igen, 2 nem, 2 tartózkodás mellett elfogadták Kaposvár költségvetési tervezetét. 15 perc szünet, és folytatódik a közgyűlés.

09:31
Szita Károly megkérte a képviselőket, hogy a vitáikat egy kávéházban rendezzék le. Példának emlitette Kaposvár patinás kávéházát, a Stühmert, amely az év első 10 legjobb üzlete között van. Hozzátette, ne hozzák be a nagypolitikát hanem a kaposváriak érdekeivel foglalkozzanak. Szeretné komolyan venni az MSZP-sek véleményét, de nehezen tudja, akkor, amikor soha semmilyen fejlesztést nem támogattak, megemlítve a Kossuth tér átalakítását, és a fürdő felépítésének első ütemét.

09:30
Giber Vilmos képviselő azt mondja: a változás szele söpör végig az egész világon. A szélmalmok építésének időszaka van. A változás szelét úgy kellene kitalálni,hogy minél több szélmalmot lehessen építeni.

Borhi Zsombor tanácsnok azt mondja: a szocialista képviselők hozzászólásában a legfontosabb vezérfonal az volt, hogy bizonytalanság van, nem lehet a költségvetést így tervezni. Nem ért egyet ezzel. Szerinte alapelveket lehet lefektetni. Minden változik ebben a világban és ebben az országban is, és ezt jónak tartja, hiszen az előző kormányok idején semmi sem történt.

09:02
A hozzászólásokban Pintér Attila MSZP-s képviselő arról beszélt: az elvonások bizonytalanságot okoznak a pedagógusok körében, és tartanak az elbocsátásoktól. A hitelekre, hitelt vett fel a város, hogy például a városi fürdő fejlesztése megvalósuljon. A képviselő Kifogásolta, hogy a fürdő fejlesztés első ütemét nem sikerült előrehozni, csúsztak a beruházások, aminek a kifizetése pénzbe került.

Csathó László fideszes képviselő szerint nem szikár, száraz ez a költségvetési koncepció. A fideszes képviselő a Rippl-Rónai év miatt szecessziósnak nevezte a tervezetet. Egyetért azzal, hogy a kaposváriak nyerni akarnak.

Kiss Tamás képviselő szerint a koncepció elfogadása veszélyes. A Progressziv Intézet elemzésére hivatkozik, amely a város adósságáról szól.

Lamperth Mónika helyesli a biztonságra való törekedést, de szerinte sok a bizonytalanság a jövőt illetően. Óhaj-sóhajnak nevezte összességében a költségvetési koncepciót. Nem alkalmas arra, hogy biztonságot teremtsen. Lamperth kijelentette, hogy az MSZP-s képviselők nem szavazzák meg a város 212 évi költségvetési koncepcióját.

08:50
Szita Károly válaszában elmondta, nem tudja kipótolni a város a színház hiányzó 50 millió forintját. 70 millió forintos támogatás csökkenés lesz a kaposvári oktatásban, de ennek nem örül. Viszont nem marad emiatt ennivaló nélkül egy diák sem, és a pedagógusok is megkapják bérüket.
Lamperth Mónika kérdésére válaszolva Szita Károly elmondta: nem lesz újabb költségvetés, mert a most kitűzött célt tartani kell. Biztonságot kell nyújtani a kaposváriaknak.
Jövőre elkezdi a város visszafizetni a hiteleit. Ma már a beruházásokat nem tudnák megkezdeni, mert nem kapna a város egy fillért sem a pénzintézetektől. Jól döntött a város a hitelfelvételekről, mert nem lenne lehetősége a fejlesztésekre ma már.
Csutor Ferencnek válaszolva kiderült, lesz újabb betelepülő az ipari parkba. A Cabero hoz egy következő céget. A nagy piac sokaknak ad lehetőséget, és az ide kivitt kaposvári és város környéki termékek révén, a város határain túlról érkezők jobban megismerhetik Kaposvárt.

08:47
Pintér Attila MSZP-s képviselő kérdezi, ha nincs többletforrás, akkor miből? A Csiky Gergely Szinház is vesztett 50 milliót, hogyan pótolják?
Várhatók-e megszorítások az oktatási intézményekben? Csökken-e a vízdíj emelés mértéke?

Lamperth Mónika arra volt kíváncsi, újra számolja-e a város saját költségvetését, mivel úgy tűnik az országét is újra kell?

Csutor Ferenc azt kérdezte, meg lehet-e jobban tölteni a kaposvári ipari parkokat? Hány családnak adott megélhetést, lehetőséget az új nagy piac? Hány kiemelt sportegyesület maradhat jövőre?

8:37
Gyarapitani kell a közvagyont. A közszolgáltatásokat nem privatizálják, mert csak saját kézben lehet kordában tartani az árakat. Ezért jött létre a Kapos Holding Zrt, amely jövőre már 200 millió forinttal kevesebb támogatást kap a város közpénzéből.
Szociális városrehabilitációs program elinditásáról is döntenek ma. Pécsi utca, és a Domus környékét raknák rendbe állami támogatással. Energia függőségét csökkenti a város. Bővítik a kaposvári távhőrendszert, csatlakoztatják a kórházat a rendszerhez.
Ha látja a város már február környékén, hogy mennyi költségvetési támogatást kapnak az államtól, és látják mi történik Európában, megindulhat az építkezés.

08:30
Csökkenő állami támogatások mellett ugyanúgy kell működtetni a várost, mint eddig. A várható új törvények nagyban befolyásolják a város jövőjét. Nem szabad vesztesének, csak nyertesének lenni a válságnak. Kaposvár nyerni akar, és a képviselők  támogatását kéri ehhez Szita Károly. "Biztonság és Minőség" ezt a címet kapta a város jövő évi költségvetési koncepciója. Az élet több területén is saját lábra akar állni a város.

08:25
Évekkel korábbra nyúlik vissza a problémák gyökere. Az elmúlt évek elvonásai mindent meghatároznak napjainkban. De Kaposvár más utat választott, és előrehozta a beruházásait. Minden fejlesztés az előrelépést szolgálta - mondta Szita Károly polgármester.

08:18
Megkezdődött a jövő évi költségvetési tervezet tárgyalása. Az előterjesztő, Szita Károly elmondta,  még sok minden nem ismert a jövővel kapcsolatban. Biztonságot akar jövőre minden kaposvárinak. Szociális biztonságot, és ennek rendel alá mindent.

08:10
Csutor Ferenc néhány kérdést tett fel a 2011. évi költségvetés első háromnegyed évi teljesítésével kapcsolatban. Szita Károly válaszában kitért arra is, hogy 655 millió forint állami támogatást kaptak a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási program végrehajtásának önerejéhez. A beruházás több mint 5 milliárd forint, és legalább 120 önkormányzatot érint.

08:05
Megkezdődött az idei év utolsó közgyűlése. Határozatképes a képviselő-testület, 18-an vannak jelen. Elfogadták a napirendi pontokat, és további négyet vettek fel az előzetesen meghirdetett 49 mellé.

Címkék: összeült, pont, közgyűlés, politika, Kaposvár