A képviselő indoklása szerint: a családi köteléken kívül számtalan veszély fenyegeti a fiatalkorúakat. Ezt támasztja alá, hogy a közterületeken egyre több gyerek követ vagy szenved el bűncselekményt. A politikus reményei szerint a törvénybe rögzített felsorolással megszüntethető lenne ez a súlyos társadalmi probléma.

A javaslat kimondja: a 18 év alatti kiskorú gyermek szülője köteles gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, gyermekével együttműködni, a gyermekét az őt érintő kérdésekről — korának és fejlettségének megfelelően — tájékoztatni, véleményét figyelembe venni. A kötelessége a  gyermekének jogai gyakorlásához iránymutatást, tanácsot és segítséget adni, gyermeke jogainak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni, ellátásában közreműködő személyekkel és szervekkel, továbbá a hatóságokkal együttműködni.

roma_gyerekek


Kőszegi Zoltán elmondta: állandó problémát jelent, hogy a közterületeken állandóan kinn éjszakáznak a gyerekek. A felsorolásba ezért rögzítenék azt is, hogy elsősorban a szülő felelőssége és feladata hogy a gyermek védelméről gondoskodjon, és azt megszervezze.

Leszögezte: a tervezet célja nem a szankcionálás. Példaként Dabast említette, ahol havonta egyszer kulturális és segédprogramokat szerveznek a gyerekeknek. A résztvevő fiatalkorúakat regisztrálják. Ők ezután a programról úgy mehetnek el, ha szülő vagy egy megbízottjuk jön érte.

(MTI)

Címkék: kijárási, szabályozás, fidesz, gyerek, tilalom, politika