A 2012. január elsejétől létrejövő Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon vezetik majd a sorozáshoz és behíváshoz szükséges adatokat.

Az előterjesztés indoklása alapján, a békeidőben ugyan megszűnt a hadkötelezettség, lehetőség lesz arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, vagy védelmi rendszer esetén az országgyűlés jóváhagyásával újra visszaállítsák a sorállományt. Ehhez szükség van a nagykorú, magyar állampolgárok törvényben szabályozott adatainak nyilvántartására.

A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcím nyilvántartási központból, és a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjt be adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kér egészségügyi adatokat, azonban az állampolgárokat nem kötelezik adatszolgáltatásra.

A férfiak előzetes egészségi állapotát a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítja.

A hadköteleseteket terhelő megjelenési kötelezettséget és a sorozás szabályait is a törvény határozza meg. Sorozást viszont csak a hadkötelezettség bevezetése után tarthatnak.

A behívhatósági korhatár, a honvédségnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők esetén a katonai szolgálat felső korhatára, más hadkötelesek és a potenciális hadkötelesek esetén pedig annak az évnek az utolsó napja, amelyben az érintett betölti a negyvenedik életévét.

A hétfői szavazáson a törvényt 297 igen és 18 nem szavazattal fogadták el. A Jobbik frakciója pedig tartózkodott.

Címkék: sorállomány, összeírják, elfogad, honvédség, törvény, politika