Több kérdés azonban még nyitott. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy megtarthatja –e munkáját az önkormányzat 4000 dolgozója.

Az idei költségvetés ötödéből gazdálkodhat a megyei önkormányzat jövőre. Több intézmény állami fenntartású lesz - hangzott el a mai közgyűlésen.

A részleteket egyelőre nem ismerni. Nem tudni például azt sem, hogy az állam megtartja-e az önkormányzat mintegy 4000 dolgozóját.

Teljes joggal félnek, nem tudják mi lesz a sorsuk, az állam működtetni fogja-e az átvett intézményeket - mondta a Jobbik képviselője, Ander Balázs.

Jakó Gergely szerint a vezetés mindent megtett azért, hogy eredményesen működhessenek a megyei intézmények. Hozzátette: 16 százalékkal csökkentettük a létszámot ez nem cél volt, hanem eredmény, de hogy a rendszer azután is működött, valószínűleg tartalékok voltak benne.

Az MSZP-s Feigli Ferenc szerint az állam nem tud majd megbirkózni azzal a rengeteg új feladattal, ami az önkormányzati intézmények átvételével jár, hiszen csaknem kétszer annyit kell fizetnie a fenntartásért, mint eddig. "Az, aki eddig adta normatív támogatásban a 60 százalékot, annak most 100 százalékot kell, hogy adjon, hiszen az önkormányzatok ebből a finanszírozási körből kivonulnak" - mondta a képviselő.

A jövőben a területfejlesztés lesz a megyei önkormányzat fő feladata. A regionális tanács feladatait veszik át. Kiegészülve civil, közigazgatási munkával, a választások organizációjával. Jó néhány feladat maradt a múltból - mondta Gelencsér Attila.

Gyenesei István szerint, ha az állam eladná valamelyik megyei ingatlant, akkor abból a somogyiaknak is profitálniuk kellene.

A megyei önkormányzat megtartaná az N-Joy Rádió egyik frekvenciáját és a Somogy TV-t magába foglaló Somogyi Média Kft.-t, az üdülőket, köztük a fonyódligeti gyerektábort, a Somogy Megyei Művelődési Központot, valamint a földeket.

Címkék: üzemeltetés, állam, gelencsér, közgyűlés, politika, somogy