Az ülésen elhangzott, nagy a bizonytalanság és az elkeseredés a polgármesterek körében.  

Minden településvezető az új önkormányzati törvényt várja. Egyelőre keveset lehet tudni a változásokról. De ami eddig kiszivárgott az hátrányosan érinti az önkormányzatokat. Ez derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének állásfoglalásából. Fonyódon erről is tárgyaltak.

A MÖSZ elnöke, Gémesi György elmondta: "Én a közoktatást mindenféleképpen visszavinném önkormányzati feladatnak. Mindenféleképpen azt mondanám, hogy jelenleg nem indokolt a járási hivatalok létrehozása ennyi idő alatt, majd 5-8-10 év alatt létrehozható. Visszaadnám a hulladékgazdálkodási feladatokat, visszaadnám az ivóvíz, és a csatorna szolgáltatást."

Ez utóbbiak kikerültek az új önkormányzati törvényből. Hozzátette, félő, hogy állami kézben nem lesznek olyan minőségűek ezek a szolgáltatások, mint az önkormányzatoknál. A helyi adók bizonyos mértékű elvonásáról azt mondta, nem marad majd elegendő forrás a megmaradt feladatok ellátására. A fonyódi polgármester a körjegyzőségek megszüntetését nagy gondnak tartja.

"Az sem mindegy, hogy a Mari nénit, Józsi bácsit a megszokott ügyintéző fogja fogadni és kitölti helyette a papírt, vagy segít neki kitölteni, vagy majd a járásból kimegy valaki, aki nem ismernek, nem tudja a problémáikat" - mondta Fonyód polgármestere, Hídvégi József.

Gémesi elmondta, a Magyarországi Önkormányzatok Szövetsége szeretné, hogy azokat a közoktatási és államigazgatási feladatokat visszakaphatnák, amelyeket el tudnak látni.

Címkék: borúlátók, mösz, Gémesi György, polgármester, önkormányzat, politika