Ötnapos ülés tart a héten a parlament, amely hétfőn a többi között a szavaz a megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról, az alkotmánybírósági törvény elfogadásáról és az utcán élők megbüntetéséről. A napirend szerint a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, így az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetéséről is szavaznak a képviselők. Véglegessé válhat, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció csak fél év múlva alakíthat parlamenti frakciót.

A képviselők - a napirend előtti felszólalások, illetve az interpellációk és a kérdések után - először az állatvédelmi törvény módosításáról szavaznak. A változtatás például az ebadó bevezetését is lehetővé tenné az önkormányzatoknak.

A parlament dönt a szabálysértési törvény módosításáról is, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak. A módosítás ellen több civil szervezet is tiltakozott, pénteken a tüntetők egy csoportja elfoglalta a javaslatot benyújtó Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodáját, rendőrök vitték el az ülősztrájkolókat az épületből.

Az eva sorsa és az Alkotmánybíróság hatásköre is napirenden

A parlament hétfőn dönt arról a kormányjavaslatról is, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, illetve a fővárosi önkormányzat egyes egészségügyi intézményeit. Cserébe az állam átvállalná a megyei önkormányzatok nagyjából 180 milliárd forintos adósságát.

A büntető tárgyú törvénymódosítások elfogadásával a többi között azt rögzítheti az Országgyűlés, hogy a jogerősen elítéltek nem kaphatnak pénzt a médiának adott nyilatkozataikért. Emellett a módosítás szerint a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek és a terhességük hatodik hónapját elérő nők kivételével minden szabadságvesztését töltő elítéltnek dolgoznia kell majd a börtönben.

Szintén zárószavazás lesz az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköréről szóló sarkalatos törvényről. Eszerint januártól a folyamatban lévő eljárások megszűnnek, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kérte. A parlament emellett a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról is dönt, így az eva sorsáról is. A kormány az adónem megszüntetését javasolja, míg a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője jövőre megtartaná az adónemet. A Fidesz szóvivője pénteken azt mondta, hogy még mindig kemény viták zajlanak az eváról.

Forrás: hvg.hu

Címkék: abeadó, sorsáról, eva, parlament, megyei, politika