A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma egyebek mellet az adóhivatal dolgozóit, az egészségügyi és a szociális dolgozókat, a pedagógusokat és a rendvédelmiseket fogja össze.
Ezekben a hetekben országosan is megtárgyalják a munka törvénykönyvére és munkavállalókra vonatkozó tervezett változásokat.

- Az érdekegyeztetésnek azokat a formáit próbáljuk kialakítani, amit egységesen képviselni kell a szakszervezeteknek. Ilyen rendezvény már Miskolcon, Székesfehérváron, Kapsvár a következő és még egy helyen lesz, és ha nem érünk el eredményt, akkor esetleg december 3-án egy budapesti demonstrációra is szükség lehet - mondta a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának megyei koordinátora, Szigethy Marianna.

A négy megyét összefogó találkozón kifejtették: a munka törvénykönyvének tervezete a jelenlegi formájában rontja a munkavállalók pozícióját, nem növeli a foglalkoztatottságot és keresetcsökkenéshez vezet. Hangoztatták azt is: szinte teljes mértékben kizárják a szakszervezeteket a módosítások előkészítéséből. Ahogy az érdekegyeztetést sem tartják megfelelőnek.

- A mindenkori kormánynak az érdekegyeztetés létező fórumain elmondjuk a gondokat, elmondjuk a véleményt, és elmondjuk az igényeket. Ilyen nem működik, illetve korlátozottan működik - mondta a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Varga László.

Az utóbbi időben egyre többször hallatják hangjukat a szakszervezetek. A civilekkel közösen is az utcára vonultak.
A pénteken Kaposvárra látogató miniszterelnök-helyettes az érdekvédők tiltakozásáról szólva elmondta: szerte Európában kormányok buktak bele a gazdasági válságba, más helyeken pedig megszorításokra volt szükség, ami ott is az utcára vitte az embereket.

- Válság helyzetben vagyunk. Mindenkinek új megoldásokkal kell kísérleteznie, mert egész egyszerűen nincs receptünk arra, hogy az euró és az európai gazdaságok ilyen mély válságban legyenek. Mi is próbálkozunk ilyen megoldásokkal., ez érdekeket sért, adottesetben szakszervzeti érdekeket, adott esetben más érdekeket, ők pedig élve az állampolgári jogukkal tiltakoznak - mondta Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes.

Hozátette, természetesnek tartja a tüntetésket, de folyamatosan vannak érdekegyeztetések, amin a szakszervezetek is jelen vannak.

Címkék: módosító csomag, munka törvényköny, országgyűlési képviselők, 94 pont, szakszervezetek, politika