Kaposvár polgármestere pénteken Gödöllőn, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által közösen szervezett Helyi Önkormányzatok Napja ünnepi konferencián tartott előadást.

A polgármester előadásában hangsúlyozta: az, hogy eddig működtek az óvodák, az iskolák, az egészségügyi intézmények, az az önkormányzatoknak volt köszönhető, mert gyakorlatilag két válaszút előtt álltak. Mivel a kormányok elvették a pénzt, dönteniük kellett arról, hogy bezárják-e az intézményeket, vagy hitelt vesznek fel és tovább működtetik ezeket a közszolgáltatásokat. Az utóbbi mellett döntöttek.

Az is a településeknek köszönhető, hogy az országnak nem kellett visszaadnia az európai uniós forrásokat, mert bátran vállalkoztak és inkább hitelt vettek fel, de biztosították az uniós beruházásokhoz szükséges önerőt. Köszönet illeti ezért az önkormányzatokat, hogy működtették az országot, de látszik ebből az is, hogy az önkormányzati rendszer gyökeres átalakításra szorul – tette hozzá Szita Károly.

Szita Károly


A polgármester beszélt arról is, hogy differenciáltan kell telepíteni az önkormányzatok által ellátandó kötelező feladatokat, vagyis figyelembe kell venni a település adottságát és teljesítőképességét, valamint be kell vezetni a feladatfinanszírozást.

Az állam szerepe a közfeladatok (oktatás, egészségügy) ellátásában a szükségesnél jóval kisebb mértékű, nagyobb szerepet kell vállalnia. Az új önkormányzati törvény koncepciója az irányokat helyesen jelöli ki. Sok mindent tudunk már, de a legfontosabbat, a feladatok finanszírozását még nem. Márpedig az ördög a részletekben rejlik  – mondta Szita Károly.

Címkék: beszéd, ünnepi, szita károly, önkormányzat, polgármester, politika