Már a népszámlálás is kihasználja az elektronikus forradalom előnyeit, ugyanis online is ki lehet tölteni a kérdőíveket. Egyszer azonban így is találkozni kell a számlálóbiztossal, aki kódot ad az internetes belépéshez. Emellett lehetőség van természetesen a papír alapú kitöltésre és a hagyományos számlálóbiztosi interjúra is.

- A népszámlálás az egyetlen olyan alapvető jelentőségű, alapadokat biztosító országos lakossági adatfelvétel, amely a népesség fontosabb demográfiai, iskolázottsági, foglalkozási jellemzőiről, háztartások és családok összetételéről képet nyújt számunkra - mondja a KSH megyei felelőse, Varga Beáta.


A számlálóbiztosokat és a felülvizsgálókat oktatják a napokban országszerte. A somogyi megyeszékhelyen mintegy 260-an kopogtatnak az otthonok ajtaján októberben. Muszáj beengedni őket.


Dr. Kéki Zoltán Kaposvár címzetes főjegyzője szerint mindenkinek kötelező az adatszolgáltatás. - Természetesen most is vannak olyan adatok, amelyeknek a szolgáltatása - az úgynevezett érzékeny adatok tartoznak ide - nem kötelező, de mindenkit bátorítok, hogy nyugodtan el lehet mondani - zárja a főjegyző.


Legutóbb 10 évvel ezelőtt tartottak népszámlálást Magyarországon. Az akkori felmérés szerint 10.2 millióan voltunk az országban. Mára 10 millió alá fogytunk. Somogyban több mint 335 ezren éltek 2001-ben. 9400-an vallották magukat romának és ezer alatt volt a német, illetve horvát nemzetiségüek száma. Kaposvár lakossága 68 és fél ezer volt. Az összeírás október elsején kezdődik és a hónap végén fejeződik be.

Címkék: kérdezőbiztos, népszámlálás, adatok, Somogy, politika, Kaposvár