Habsburg Ottó először 1916. novemberében tűnt fel a nyilvánosság előtt, Ferenc József császár temetési menetében - írta róla szóló könyvében Gordon Brook-Shepherd brit újságíró és történész. Egy hónappal később részt vesz Budapesten apja magyar királlyá koronázásán. A monarchia felbomlása után menekülés és száműzetés a portugál Madeira szigetre. 1922. április 22-én meghal I. Károly császár és Ottó lesz a "felség". 1930-ban, tizennyolc éves korában a belgiumi Hams kastélyban (a száműzetés negyedik állomásán) válik a dinasztia fejévé - teszi hozzá a könyv ismertetője.

habsburg_otto

A Hitler 1933-as hatalomra jutását követő időszakban Habsburg Ottó azon fáradozott, hogy megszervezze az ellenállást, és mindez abban az ajánlatban teljesedett ki, hogy Bécsbe utazik és átveszi az utolsó kancellár, Kurt von Schuschnigg hivatalát. Ajánlatát elutasították. Újra menekülés következik: Bordeaux-n és Lisszabonon át a Habsburg család Amerikába utazott, ahol Habsburg Ottó - hála Roosevelt elnöknek - a háborús éveket töltötte. Az elpusztított Európába érkezett vissza; nem volt sem otthona, sem pénze. íróként, rovatvezetőként és előadóként kezdte újra életét. 1951-ben elvette Regina szász-meiningeni hercegnőt, akitől öt lánya és két fia született.

1961-ben ünnepélyes nyilatkozatban lemondott trónutódlási igényéről, hogy megkímélje gyermekeit a száműzetéstől. Jövőjét a Páneurópai Unióban és - képviselőként - a bajor CSU strasburgi európa-parlamenti képviselőségben látta. Itt zárta le politikai pályáját a 15 országot egyesítő Európai Unió legidősebb képviselőjeként.

Habsburg Ottó Reichenau an der Raxban, Ausztriában született, 1912. november 20-án, teljes nevén Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen, politikus, közíró, az Európai Parlament tagja, az utolsó Habsburg-trónörökös, 1961-ig trónkövetelő, az utolsó osztrák császári trónörökös. 1961-ben lemondott trónigényéről, az osztrák monarchisták azonban továbbra is I. Ottó osztrák császárt, a magyar legitimisták II. Ottó magyar királyt tisztelik személyében.

 

forrás: MTI

Címkék: Elhunyt, otto, habsburg, osztrák, király, politika