A köztisztviselők napját 1997-ben tartották meg először, és 2001-től munkaszüneti nap, ám az egyes hivatalok saját maguk dönthetnek arról, hogy részleges vagy teljes munkaszünetet, illetve ügyeletet tartanak-e. 2011. június 20-án döntött úgy az Országgyűlés, hogy július 1-jét a köztisztviselőkéhez hasonlóan a kormánytisztviselők napjává is nyilvánítja. Kaposvár MJV Polgármesteri Hivatala arról értesítette a Kapospontot, hogy pénteken zárva tartanak, az ügyfélfogadás szünetel.

A Somogy Megyei Kormányhivatal arról értesítette szerkesztőségünket, hogy szakigazgatási szervei, valamint a Kormányablak esetében a kormánytisztviselői napon is zavartalan lesz az ügyfélfogadás.

A Somogy Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint péntek az önkormányzat dolgozói számára munkaszüneti nap lesz, ám minden főosztályon ügyeletet tartanak, azaz a lakosság el tudja érni őket, ügyeiket, problémáikat rögzítik, de érdemben intézkedni csak a következő munkanapon, hétfőn tudnak.  

A munkaszüneti nap a közszférában dolgozó egészségügyiekre is vonatkozik, így a folyamatos ellátásra nem kötelezett egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók, például a rendelőintézetek nem lesznek nyitva. A folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál, mint a fekvőbeteg-gyógyintézetek (kórházak, szanatóriumok) vagy az Országos Mentőszolgálat, az alkalmazottak a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak. Az egyéni és társas vállalkozókra, valamint a közforgalmú gyógyszertárat személyi jog alapján működtető gyógyszerészekre a munkaszüneti nap nem érvényes.

Az egészségügyi államtitkárság azt tanácsolja, hogy a betegek először tájékozódjanak a július elsejei háziorvosi rendelésről, a gyógyszertárak nyitva tartásáról, a rendelőintézetek aznapi működéséről, mielőtt elindulnának oda.

A július 1-jei köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is nyitva lesznek az adóhatóság ügyfélszolgálatai - tájékoztatta csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-t. A hivatal tájékoztatása szerint annak ellenére, hogy a péntek a közigazgatási szerveknél munkaszüneti nap, ügyfélszolgálataik a szokásos munkarendben dolgoznak. Az adózók minden fővárosi és vidéki ügyfélszolgálaton intézhetik ügyeiket, és hívható lesz az Általános Tájékoztató- illetve Ügyintéző Contact Center és a 06-40-FINÁNC szám is.

A Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint szakszerűtlen és diszkriminatív, hogy a kormány számos kormánytisztviselőtől megvonja a július 1-jei munkaszüneti napot. Fehér József, az érdekképviselet főtitkára csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben azt kifogásolta, hogy az ügyfélszolgálatosoknak az ünnepnapon is a szokásos munkarendben kell dolgozniuk. Álláspontja szerint ez az azonos jogviszonyban álló kormánytisztviselők között tesz különbséget, ezzel pedig sérül az egyenlő bánásmód.
Mint fogalmazott: "ehhez képest csupán kormánytisztviselői érdeksérelem, hogy a köztisztviselőknél ezt a diszkriminatív megszorítást nem vezették be". A főtitkár ugyanakkor azt is jelezte, ezzel nem a módszer kiterjesztését "reklamálja".

A köztisztviselők napjának megünneplését ugyanis éppen ugyanez a szakszervezet, az MKKSZ kezdeményezte 1996-ban, a köztisztviselői törvény 1992. évi életbe lépésének emlékére.

Címkék: orvosi rendelő, köztisztviselők, polgármesteri hivatal, adóhivatal, nyitvatartás, politika