Az Országos demonstrációt, tüntetést és autós felvonulást négy együttműködő konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szervezi, június 16-án.

A kormány munkavállalókat sújtó intézkedései ellen tiltakoznak.

Közleményükben hangsúlyozzák: a konföderációk elutasítják a kormány "munkavállalókat sújtó intézkedéseit, a keresetek csökkentését, a Munka törvénykönyvének módosítását, a korkedvezmény és a korengedmény megszüntetését és az Országos Érdekegyeztető Tanács felszámolását".

A fővárosban és minden megyében közösen tiltakoznak. Négy megyei központban - Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán - tüntetnek, a többi helyen autós felvonulást tartanak. Budapesten a Hősök teréről mennek a gépkocsik Budára, majd vissza.

Eközben június 16-ára, békés fővárosi demonstrációt hirdetett az alkotmányos jogok védelme érdekében magánemberként a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Kónya Péter és a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Árok Kornél.

Árok Kornél a Kapospontnak elmondta: a kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek voltak. A sztrájkbizottság volt elnöke hozzátette: az alkotmánymódosítás már nem csak a rendvédelmi szervezetek nyugdíjasait érinti. Az összes, öregségi korhatárt még el nem ért civilt is. Vagyis a 62 év előtt nyugdíjba vonultakat. Árok Kornél úgy érzi: ébredezik a magyar társadalom. Egyre több demonstráció várható az országban. A töbi között a pedagógusok, mozdonyvezetők is mozgolódnak.

Címkék: rendvédelmi, Pintér, Sándor, szakszervezet, nyugdíj, politika