Orbán Viktor, Pintér Sándor belügyminiszter, az érdek-képviseleti delegáltak, valamint a parancsnoki kar képviselői megbeszélést folytattak csütörtökön, a Parlamentben.

Szijjártó Péter azt mondta: higgadt, korrekt, nyugodt és mértéktartó volt a tárgyalás. A megbeszélések folytatódnak, amelyek lezárulta után a miniszterelnök ismét személyesen fogadja majd a szakszervezeti delegáltakat.

Pintér Sándor a sajtótájékoztatón azt mondta, "közelebb jutottunk ismét egy-egy lépéssel ahhoz, hogy tudomásul vegyék a szakszervezetek azokat az elvárásokat, amelyeket mi szeretnénk érvényesíteni".

Mit ajánlott Pintér Sándor?
A jelenlegi szabályok lényege, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár előtt öt évvel mehetnek nyugdíjba az egyenruhások - vagyis 57 évesen -, illetve bizonyos feltételekkel ennél is korábban. Ennek lényege, hogy aki még nincs 57 éves, de már leszolgált 25 évet, az egy átszervezéskor nyugdíjba mehet, aki pedig fizikailag vagy pszichikailag már nem alkalmas - azaz megbetegszik -, azt el is küldik nyugdíjba.
Pintér Sándor belügyminiszter ajánlata (május 23-24) szerint a rendszer - némileg leegyszerűsítve - így alakulna át:
A már nyugdíjas, de még 57 éves kor alatti rendvédelmi dolgozókat három csoportba sorolják:
Azokra, akik jelenleg nem dolgoznak a nyugdíj mellett. Ha ők úgy döntenek, hogy nem is akarnak visszamenni dolgozni - ahogy azt a kormány szeretné -, akkor megadóztatják a nyugdíjukat 16 százalékkal. Ha kiderül róluk, hogy feketén dolgoznak a nyugdíj mellett, akkor megbüntetik őket.
Azokra, akik nyugdíj mellett már dolgoznak, vagy újra dolgoznának.
- ha ők a magánszektorban dolgoznak, akkor a munkabérükön kívül ezentúl a nyugdíjukból is adózniuk kell
- ha az állami szektorban dolgoznak - például köztisztviselőként -, akkor egyszerűen felfüggesztik a nyugdíjukat, vagyis ezután már csak a közalkalmazotti bérüket kapják
- ha pedig a hivatásos állományba térnek vissza dolgozni - ami a kormány eddig hangoztatott terve -, akkor ugyanazt a pénzt kapják majd, mint addig nyugdíj címén, csak éppen dolgozniuk kell érte. Pintér ugyanakkor "könnyített" szolgálatteljesítést ígért nekik, például csak heti 35 órát kellene dolgozniuk abban a munkakörben, amelyre alkalmasak, és egyáltalán nem kellene túlórázniuk.
Azokra, akik azért mentek idő előtt nyugdíjba, mert belerokkantak a munkába. Ezeket a rendvédelmi dolgozókat fizikai vagy pszichikai alkalmatlanság miatt nyugdíjazták korábban. A kormány nevében tárgyaló belügyminiszter ajánlata szerint az ő esetükben felülvizsgálat következik: megnézik, hogy valóban alkalmatlanok-e a munkára. Ha 70 százalék feletti rokkantságot állapítanak meg náluk, akkor maradhatnak nyugdíjban, ha viszont ezt a szintet nem éri el a betegségük, akkor az előző két kategóriába sorolódnak be, vagyis őket is választás elé állítják: munkát kell vállalniuk, vagy megadóztatják a nyugdíjukat.
A még dolgozó, azaz aktív állomány esetében is változnak a szabályok Pintér ajánlata szerint:
A szakszervezetek követelésének megfelelően megmaradna az a kedvezmény, hogy a rendvédelmi dolgozók a nyugdíjkorhatár elérése előtt 5 évvel, korkedvezménnyel nyugdíjba mehetnek. Ugyanakkor ez csak - az eddigi 25 helyett - 30 év szolgálati viszony után lehetséges, és mivel a nyugdíjkorhatár fokozatosan 65 évre emelkedik, a korkedvezmény alsó határa sem 57, hanem 60 év lesz majd.
A változásokért cserébe Pintér ajánlata azt is tartalmazza, hogy az 50 év feletti rendvédelmi dolgozók illetményét megemelik, ugyanakkor 25 év szolgálati idő után megengedik, hogy a dolgozók könnyített szolgálatot kérjenek.

Címkék: Pintér, rendvédelmi, Sándor, szakszervezet, nyugdíj, politika