A képviselők jelenleg az alapdíj mellé bizottsági pótlékot, költségtérítést, a vidékiek ezen felül több mint százezer forintos lakhatási támogatást kapnak, esetenként egyéb juttatásokat is.

A mostani képviselői legkisebb fizetés bruttó 400 ezer forint körül mozog, ezt két bizottsági tagsággal vagy valamilyen testületi vezető poszttal 600 ezer forintra lehet feltornászni. A vidéki képviselők jövedelme a magasabb költségtérítéssel felmehet 800 ezerre, a képviselő-kormánytagoknak már 1,2 millió forintra. Orbán Viktor miniszterelnök 1,7 milliót keres, a nagyvárosi polgármester-képviselők 1,5–1,9 millió forintot visznek haza.

Parlament, plenáris ülés

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke beszél a parlament plenáris ülésén 2010. május 29-én, az Orbán-kormány megalakulásakor (Fotó: MTI/Beliczay László)


A törvényben a Fidesz az eddigieknél átláthatóbb módon kívánja rendezni a képviselők jövedelmét. A Népszabadság információi szerint jelenlegi formájában eltörlik a költségtérítést, a képviselők csak bruttó fizetést kapnak majd, ami után a mindenkire vonatkozó személyi jövedelemadó szabályai szerint adóznak. A fizetés legfeljebb két tételből áll majd, képviselői alapdíjból és a parlamenti tisztségek után járó pótdíjból. Vidéki útjaikra a költségtérítés helyett parlamenti benzinkártyát kaphatnak. A lakhatási támogatás helyett a parlamenti hivatal bérel nekik lakást vagy szállodai szobát a parlamenti és a bizottsági ülésnapokra.

Azt nem tudni: az egységes 600 ezer forintos fizetést, mikortól vezetik be.


(Forrás: Nol)

Címkék: álláshalmozás, képviselői fizetés, költségtérítés, Orbán Viktor, parlament, politika