Orbán Viktor szerint sarkalatos – azaz kétharmados – törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait. A miniszterelnök erről tegnap, az egyik kereskedelmi televíziónak adott interjúban beszélt. Szerinte a kormánynak meg kell egyeznie a rendvédelmi dolgozókkal, először is abban, hogy nekik mindig a rend oldalán kell állniuk, ez alkotmányos küldetésük, akármilyen nehéz helyzetbe kerülnek, még akkor is, ha eddigi életstratégiájuk megváltoztatására kérik őket. Ebből az is következik, magyarázta a miniszterelnök, hogy esetükben a tiltakozás, az ügyek elintézésének módja, stílusa sem lényegtelen.

A kormányfő csütörtökön hallgatja meg a rendvédelmi szakszervezetek képviselőit. A megbeszélés célja – mint mondta –, hogy "férfiemberek módjára" rendezzék a nyugdíjkedvezményekkel kapcsolatos vitát. "Ők durva dolgokat mondanak, nem akarnak változtatni a mostani helyzeten, én pedig szeretném ezt a helyzetet megváltoztatni, és úgy érzem, az ország nagy többsége is ezt szeretné. Mindenki látja, hogy az országban rengeteg elvégzendő munka van, nem engedhetjük, hogy negyvenegynéhány éves korban életerős emberek elhagyják a munkaerőpiacot. Ezt azok, akik 60, 62 vagy 65 éves korukig dolgoznak, a legkevésbé sem érzik igazságosnak. Én az ő oldalukon állok" - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint ha a rendvédelmisek úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni. "Én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét", jelentette ki a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy a korhatár alatti nyugdíjas rendvédelmi dolgozók visszatérése a munkaerőpiacra önkéntes lesz-e, Orbán Viktor úgy felelt: alternatívákat fognak felkínálni nekik. De - folytatta - szeretné, ha a nyugdíjrendszer átalakításának végére a nyugdíjszámítás módja úgy alakulna, hogy az utolsó tíz, munkával töltött év különösen nagy súllyal essen latba, s így az emberek minél tovább akarjanak munkában maradni, ugyanúgy, mint Nyugat-Európában. Ennek érdekében az életpályamodelleket is úgy alakítanák, hogy az utolsó tíz évben magasak legyenek a fizetések, jobban megérje dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat - közölte a miniszterelnök.

Címkék: alku, Viktor, rendvédelmi, Orbán, nyugdíj, politika