A Kereszténydemokrata Néppárt által kidolgozandó javaslatban számos jelenlegi jogszabályt megerősítenek a családtámogatások stabilitásának fenntartása érdekében, de néhány újdonság bevezetése is várható - írja a családháló.hu internetes oldal, kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva. Úgy tudják, hogy a tervezet szövegezésénél komoly hangsúlyt fektettek az apa szerepének hangsúlyozására, ezzel is kiemelve, hogy egy gyermek életében hasonló súllyal bír az apa és az anya személye. Ezért a gyermekek után járó pótszabadságok rendszerét átalakítanák az apák komolyabb bevonása érdekében.

Azt is tervezik, hogy az eddigieknél erősebb munkavédelmi szabályok védik majd a gyermeket vállalókat, akár a munkába visszatérő anya kérésére történő, a gyermek 3 éves koráig tartó kötelező részmunkaidős foglalkoztatás biztosításával is.

Átalakításon eshet át a családi pótlék intézménye is. Felmerült esetleges opcióként az életkor szerinti differenciálás lehetősége.

ovoda


Külföldi minták alapján szó esett egy olyan verzióról, mely szerint a családi pótlék csak bizonyos ideig járna a gyermek születése után - akár 3-5 évig -, s ezt követően csak akkor részesülne ilyen támogatásban a család, ha megszületik a kistestvér. Ezt azt indokolná, hogy egy kétkeresős család komolyabb erőfeszítés nélkül el tud tartani egy gyermeket. (A családi pótlék továbbra is minden gyermek után járna, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ma is lehetősége van egy rá nem szoruló családnak lemondani erről az összegről, ugyanakkor ennek kérvényezése természetesen nem túl gyakori.)

Az internetes portál értesülései szerint a különböző juttatások elnevezésében is változások lesznek, például a segélynek koránt sem tekinthető terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) neve valószínűleg meg fog változni. A tervek szerint a jelenlegi szabályozásban szereplő "terhes" szót minden esetben "várandósra" cserélnék a 2012. január 1-jén életbe lépő új törvényben - ezzel is mintegy deklarálva, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem öröm legyen.

Címkék: pótszabadság, kistestvér, családi pótlék, szociális háló, KDNP, politika