Nagyatádról két busznyi, 90 dolgozó vesz részt a budapesti tüntetésen. A nagyatádi cérnagyárból most enniyen hiányoznak. Ők szabadságot vettek ki, hogy ott lehessenek. Markó Róbert szakszervezeti titkár a Kapospontnak elmondta: az otthon maradt kolllégák érdekeit is képviselik. Az adórendszer változása miatt a munkavállalók nagy részének csökkent a nettó keresete. Miközben az árak folyamatosan emelkednek. Az új adórendszer így nem az alacsonyabb keresetűeknek kedvezett.

A Flextronics tabi gyárából 45-en képviselik, 330 helyi kollégájukat. De tüntetetnek az ország más városaiban dolgozó, összesen 1500 dolgozó helyett is. A tabi szakszervezeti titkár-helyettes, Márkus Péter szerint óriási porbléma, hogy nincs párbeszéd a kormány és a szakszervezetek között.

Kaposvárról 3 busz indult. Annyi volt a jelentkező, hogy nyugdíjasokat nem is tudunk vinni -mondta indulás előtt a Kapospontnak az MSZOSZ  régiós és megyei elnöke. Svajda József nagyon fontosnak tartja, hogy szombaton, az Európai Szakszervezeti Szövetség budapesti demonstráción minél többen részt vegyenek.

Az MSZOSZ a Széll Kálmán Tervről azt mondja: egyetértenek azzal az eredeti kormány tervvel, hogy az adózó, valódi munkahelyek számát növelni kell, ám amiről most hallanak, az a közfoglalkoztatásról szól, az pedig nem állandó, tisztes megélhetést biztosító munkahely.

Svajda József elmondta: a térségben a bérek mintegy 25 százalékkal maradnak el a fővárosiaktól, és a különbség várhatóan tovább nő.

Több tízezer résztvevőt vártak a szombati budapesti demonstrációra, az Andrássy útra, amelyet a hat magyar szakszervezeti konföderáció és az Európai Szakszervezeti Szövetség szervez, igazságos béreket és a munkahelyek biztonságát követelve. A tüntetésre 21 országból érkeztek résztvevők, hogy felhívják az európai döntéshozók figyelmét kéréseikre.

A hazai szakszervezeti szövetségek vezetői úgy nyilatkoztak: a magyar munkavállalókat sújtó kormányzati intézkedések ellen is az utcára hívják az embereket.


Címkék: MSZOSZ, 300, tüntetés, Budapest, demonstráció, politika