Kolber István szerint nem jó irány az, ha politikailag irányítják a közigazgatást. Csütörtöki sajtótájékoztatóján az új alkotmányt bírálta. Szerinte a helyi önkormányzás joga a településeken élőket illeti meg. Azt mondta: ezt korlátozza a készülő új alkotmány. Szerinte ha megvalósítják a járásokat, a kistelepüléseken élők jogai sérülnének. Feladatokat és pénzt vennének el a helyhatóságoktól. Ráadásul politikai ellenőrzés alá kerülnének - véli a szocialista képviselő.


Kolber István szerint a megyei kormányhivatal ezt követően nem csupán ellenőrzi, hanem felügyeletet gyakorol az önkormányzatok felett. Beavatkozhat az életébe, és számtalan tényező mutatja, hogy átpolitizálódik a közigazgatás. Hiszen az úgynevezett vármegyei főispán az egy politikus.


A Fidesz erre reagálva közleményben tudatta: "Amikor Kolber István arról beszél, hogy immár politikai vezetése van a kormányhivataloknak, akkor ezzel azt mondja: végre van felelőse a fegyelmezett gazdálkodásnak, a meghozott döntéseknek és az országban történteknek." Hozzátették: a polgárok ez a változást szavazták meg.

Címkék: Kolber, alkotmány, Fidesz, közigazgatás, MSZP, kormányhivatal, politika