Egyetértünk az új Alkotmány alapelveivel, mert olyan értékek fogalmazódnak meg benne, melyek mindannyiunk számára fontosak – mondta el az ülésen Kaposvár polgármestere. Szita Károly kiemelte: először jelenik meg alaptörvényi szinten a magyar nyelv védelme, nemzeti és állami ünnepeink, a fenntartható költségvetési gazdálkodás, a gyermekvállalás támogatása, az egészséges környezet fenntartása, az állampolgárság keletkezése, illetve hogy a rend fenntartása állami monopólium.

Magyarország jelenleg hatályban levő Alkotmányát csak 1989 óta 34 alkalommal módosították. Szükség van egy olyan új szabályozásra, amely a XXI. században új kereteket ad az állam működésének, s közben védi azokat az értékeket, amelyek a sajátjaink: a szülői gondoskodás kötelezettsége, a magzati élet védelme, a munkavégzésre való kötelezettség, valamint a teljes foglalkoztatás, mint államcél.

Hiszem, hogy az új alaptörvény pozitívan hat majd a magunk, gyermekeink és unokáink életére is – hangsúlyozta Szita Károly.

Kaposvár közgyűlése egyúttal észrevételeket is tett. A Nemzeti Konzultációs Testülethez eljutatott anyagban arra hívja fel a figyelmet, hogy míg ma hazánkban kb. 300 önkormányzat látja el a helyhatóságokra osztott feladatok 90 százalékát, a szabályok mind a 3200 önkormányzatra vonatkoznak. Ezért fontos az új Alkotmányt követő sarkalatos törvényekben a településtípusok szerinti differenciált feladat és hatáskör-telepítés elvének megjelenítése.

Címkék: kéki, alkotmány, önkormányzat, Szita, politika, Kaposvár