A  NOSTRU szociális városrehabilitációs pályázat benyújtásáról a szerdai rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők. Eszerint a Nádasdi utca - Nap utca - Hold utca - Csillag utca - Hajnal utca - Bodrog utca - Móricz Zs. utca által határolt területen élő mintegy 1200 lakos életfeltételeit javítanák.  A Nádasdi utca 1/a-1/b sorházaiban összesen húsz önkormányzati bérlakást tennének komfortosabbá. Fürdőszobát építenének a lakásokhoz, és átalakítanák a lakótereket is, amelynek révén 8 egyszobás lakásban egy-egy további lakószoba kialakítása is lehetővé válik. A Nádasdi u. 47-49-ben összesen 12 önkormányzati bérlakásban épület- és épületgépészeti korszerűsítést terveznek, megszüntetnék a használaton kívüli kamrákat, így növelve a lakóteret. Korszerű, jól szigetelő nyílászárók kerülnének a mostaniak helyére. Mindezzel együtt természetesen elvégeznék a homlokzat és a tető felújítását is.
A lakóházak megközelítését is megkönnyítenék az eddig hiányzó szilárd burkolatú bejárók megépítésével.
Megszépülnének a közterületek is: az érintett utcákban járdaelújítás, árkok takarítása, zöldsáv javítása, hulladékgyűjtők kihelyezése, a Csillag és a Nap utca közötti átjáró szilárd burkolatú megoldása, utcabútorok elhelyezése szerepel a  tervek között. Térfigyelő kamerákat is telepítenének a területen, a fejlesztések védelme, s persze a közbiztonság, bűnmegelőzés érdekében. Egyébként a közterületek szépítésében, fejlesztésében nagy szerepet szánnak az ott élőknek is, akik a tervek szerint akár képzés-foglalkoztatási konstrukcióban is részt vennének a munkákban.
Nemcsak a lakókra egyenként, hanem az egész közösség életére volna kedvező hatással a program második eleme: a közösségi funkció fejlesztése. Új közösségi ház épülne a pályázat keretében, zárható játszóudvarral, nyitott sport- és rendezvénytérrel. Ez adna otthont a különféle, a beruházásokat kísérő, emberi erőforrást fejlesztő és életminőséget javító programoknak. Az új létesítményben felnőttképzés, valamint rendszeres programok (mint például baba-mama klub, Lurkó-tanoda, álláskereső-klub, egészségőr tanfolyam), egyéb rendezvények kapnának helyet.
A pályázatot konzorciumi formában nyújtotta be a város, melyben partnerei a kaposvári cigány kisebbségi önkormányzat és a Vadvirág Alapítvány. A program teljes költségvetése 684 millió forint, melyhez 85 százalékos támogatást kaphat a város és partnerei. Az önkormányzat mintegy 100, a kisebbségi önkormányzat és a Vadvirág Alapítvány 1,5-1,5 millió forint önerővel csatlakozik a programhoz.
A közgyűlés megszavazta, hogy ezekkel a feltételek nyújtsák be a pályázatot a Dél-Dunántúli Operatív program keretében.
Az ülésen azt is felvetette Borhi Zsombor, a terület önkormányzati képviselője: dolgozzanak ki egy szankciórendszert is, mely biztosítaná, hogy megőrizzék a megújult lakások és közterületek állagát az ott élők.


Címkék: Nádasdy, Nap, Hold, roma, fejlesztés, pályázat, politika