Újabb - immár a negyedik - tűz ütött ki a fukusimai erőműben szerda reggel. Ezúttal a tengerparti létesítmény négyes blokkjának észak-nyugati sarkánál ütötte fel fejét a tűz, nem messze onnan, ahol harmadik tűz is kitört. A Tokyo Electric Power illetékesei szerint jelentős mennyiségű sugárzás ezúttal sem került a levegőbe. A létesítménytől 240 mérföldre lévő Tokióban ugyan a szokásos háttérsugárzás kétszeresét mérték, ám ez is messze elmarad az egészségre káros határértéktől.

Eközben folyamatosan emelkedik az áldozatok száma. A japán rendőrség szerint a halálesetet száma 3 676-ra nőtt, miközben 7 558 embert továbbra sem találnak. Naoto Kan miniszterelnök szerint japán nem látott ekkora katasztrófát a II. Világháború óta, a károk pedig minden bizonnyal meghaladják a Katrina-hurrikán által okozott kár értékét is. A pénteki 9,0-es erősségű földrengés és az azt követó cunami miatt több tízezren maradtak hajlék nélkül, ráadásul a fukusimai erőmű 30 kilométeres körzetéből is kiköltöztettek mindenkit, ami tovább növelte a fedél nélkül maradtak számát.

Jelenleg mintegy 450 ezer ember kénytelen ideiglenes szálláson meghúznia magát, az elhelyezésüket tovább nehezíti, hogy Japán északi részén fokozatosan romlik az idő, hófúvás, jeges eső és kemény szél várható a következő napokban. Sok iskolát ideiglenes szállássá alakítottak át.

Címkék: Fukusima, Japán, halottak, robbanás, tűz, politika