szita2

Négycsillagos szállodát építenek, megújítják a fürdő gyógyászati részlegét és fejlesztik a Deseda ökoturisztikáját is. Állami támogatás esetén újabb lakásokat építenek, és 1,2 milliárd forintból folytatják a közterek megújítását is. A tervekről Kaposvár polgármestere mai évértékelőjében beszélt. Szita Károly elmondta: 1800 új munkahellyel az unió átlagos foglalkoztatási szintje érhető el. Ezért az önkormányzati megrendelések 80 százalékát továbbra is a helyi kis- és középvállalkozások kapják, a legkisebb cégeknek idén sem kell iparűzési adót fizetniük. A munkahelyek megtartásáról és bővítéséről, a beruházási és fejlesztési elképzelésekről többet is megtudhatnak a holnapi Kapospontból. Az egész előadást megnézhetik vasárnap délután fél 6-tól.

szita6

A polgármester szerint Kaposvár épül, s ma már az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Ugyanakkor megmaradt fenntarthatóan működő emberléptékű középvárosnak amely vonzó az itt élőknek, vonzó a befektetni szándékozóknak és az idelátogató turistáknak.

szita4

Szita Károly hangsúlyozta: „A kaposváriak azokban az értékekben hisznek, melyek mindenkinek fontosak. Ilyen érték a munka, az otthon, a család, az egészség, a rend. Ezen közös értékek mentén építjük városunkat.”

szita3

A gazdaságpolitikai célokról szólva a városvezető úgy fogalmazott: „olyan gazdaságpolitika a célunk, amely elősegíti, hogy aki akar, az tudjon is munkát vállalni.” Kaposváron 1800 új munkahely megteremtésével elérhető az Európai Unió átlagos foglalkoztatási szintje. Ezek az álláshelyek főként az építőiparban jöhetnek létre, ezért a város eltökélt célja, hogy az önkormányzati megrendelések több mint 80 százalékát továbbra is a kaposvári kis- és közepes vállalkozások kapják. Szita Károly ezért sürgette a közbeszerzési törvény megújítását és a körbetartozásokat megakadályozó új törvényi szabályozás megszületését. A polgármester szerint a kaposvári cégek ma még csak összefogással lehetnek alkalmasak a nagyobb beruházások elnyerésére.

szita7

A munkához jutást segíti majd, hogy a város, állami támogatás esetén újabb lakásokat épít és 1,2 milliárd forintból folytatja a közterek megújítását is. A vállalkozók előtt újabb lehetőséget teremtett a Keleti Ipari Park bővítése is.

Óriási siker – így értékelte Szita Károly az Új Széchenyi Terv teremtette lehetőséget – amely a város közúti és vasúti megközelíthetőségén javít. Az M67-es út vagy a Budapest – Kaposvár – Gyékényes – Kapronca – Fiume vasútvonal korszerűsítése mellett a város közlekedése is változik egy új csomópont kialakításával, amely ismét összeköti a Donnert a belvárossal. Mobilon és interneten is lehet majd jegyet vásárolni, az utasok dolgát pedig az 571 millió forintból kiépített új tájékoztatási rendszer könnyíti meg.

Szita Károly hangsúlyozta: a város továbbra is folytatja a segély helyett munkahely elv alkalmazását. Aki egészségi állapota miatt nem tud elhelyezkedni, vagy nem talál végzettségének megfelelő állást, azon segít a város. De azok, akik nem is akarnak dolgozni és az együttélés szabályait sem tartják be, nem számíthatnak az önkormányzat anyagi támogatására.

A romakérdéssel kapcsolatban kiemelte: a város segít azokon, akik ki akarnak törni. Az integrációban az oktatásé a főszerep, ezért a város bizonyos területeken kiemelten támogatja a roma származású szakemberek képzését. Ilyen az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság és a közigazgatás.

A város előtt álló feladatok közé sorolta az új kaposvári energiapolitika megteremtését, amely garantálja az ellátás biztonságát, a kiszámítható és megfizethető árakat és a természeti környezet megőrzését. Kaposváron ezért biomassza erőmű épül a volt Füredi II. laktanya északi oldalán, a város olcsó biogázt vásárol a cukorgyártól és napkollektorok fűtik a Klebelsberg Kollégiumot.

szita8

A következő időszak célja lesz még a modern, szolgáltató kutatóegyetem kialakítása, egy négycsillagos szálloda megépítése, a fürdő gyógyászati részlegének megújítása és a Deseda ökorutisztikai fejlesztése.

szita5

Szita Károly szerint a kaposváriakban megvan az erő, hogy városuk legyen a Dél-Dunántúl logisztikai központja, a művészet, a kultúra regionális fővárosa, az egészséges táplálkozást propagáló, minőségi élelmiszereket gyártó város, valamint az egészség, az életminőség, a rekreáció és a turizmus városa, amely garanciája az újabb munkahelyek megteremtésének.

szita1

varos1

varos2

varos3

varos4

varos5

Címkék: fejlődés, évértékelő, Szita, politika