Pénteki megyei közgyűlésen a képviselők döntöttek a múzeum költözéséről és a költségvetésről  is szavaztak.

A kórház déli tömbje felszabadul és a taszári ingatlanokban is van hely. Ezek mind megyei fenntartásúak. Ide lehet költöztetni a múzeum egyes részeit. A múzeum kiállításai valószínűleg maradnak a vármegyeházán, csak a raktárakat költöztetik. A Somogyért Egyesület és az MSZP is egyetért a költözéssel. Gyenesei István a Somogyért elnöke szerint nem szabad elkapkodni a költözést, pontosan kell ütemezni. Az MSZP-s Feigli Ferenc szerint előzetesen, pontosan ki kell számolni mindent. Vörös Tamás főjegyző szerint először a villamos hálózatot és az informatikai rendszert kell kiépíteni a múzeumban.

Két hónap múlva elkezdődhet a költözés. Június végéig átköltözhetnek. A szeptemberi közgyűlést már ott tarthatják.

Mint arról korábban beszámoltunk a megyeházát az államnak felajánlja a Somogy Megyei Önkormányzat. Vagy adásvétellel, vagy lízingelheti, majd a tulajdonába kerül, vagy alacsonyabb díjért tartós bérlet, havi 50 millió forintért. A határozati javaslatot elfogadták: egyhangúlag mindenki tartózkodás nélkül.

A megyei közgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést. Az MSZP-s Feigli Ferenc és  a Somogyért Egyesület elnöke Gyenesei István nemmel szavazott, a Jobbikos Ander Balázs tartózkodott a voksoláson.

Az országban egyedülálló szövetséget hozhat létre három megye, amelyről már beszámoltunk. Somogy, Veszprém és Fejér az egészségügy fejlesztése érdekében áll össze. Így minden beteg speciális és világszínvonalú ellátásban részesülhet. A Pannon Egyészségügyi Társulás megkötésére vonatkozó előterjesztést egyhangúlag megszavazta a közgyűlés.

Az egészségügyi államtitkár csütörtökön Veszprémben járt, további egyeztetésre pedig február 3-án Kaposvárra érkezik. 



Címkék: megyei közgyűlés, Vörös Tamás, múzeum, politika