Az októberben megválasztott polgármester két hónap után, december elején lemondott tisztségéről. Úgy tudni: a település nagyon nehéz anyagi helyzete miatt döntött így. Azóta igencsak felgyorsultak az események Gamáson. A polgármester feladatait az alpolgármester, Tóth Péter vette át, s a testülettel nekiláttak, hogy kihúzzák a település szekerét a kátyúból. Kénytelenek voltak megszorító intézkedéseket meghozni: kétszeresére emelték a kommunális adót, a lakosságra terhelték az évi mintegy 6,6 milliós szemétszállítási díjat, amit eddig az önkormányzat fizetett ki. Megszüntettek minden plusz juttatást. Több dolgozónak is lejárt a munkaszerződése az év végén, helyükre már nem vettek fel új embereket.   
Tóth Péter szerint ezek a lépések természetesen nem voltak túl népszerűek, de nem lehetett mást tenni. Úgy döntöttek: felesleges várni a csodára, helyi szinten kell megoldani a gondokat. Így az idei költségvetésből már 8-10 millió forintot tudtak is spórolni, ami egy ilyen kis falu büdzséjében hatalmas összeg.

S hogy mi várható az októberi időközi választásokon, egyelőre nem tudni. A kopogtatócédulákat most viszik ki a lakosságnak. Ez sem volt egyszerű, az utolsó pillanatban készültek el, mivel ezeket a papírokat is ugyanaz a nyomda készíti, ami Magyarország uniós elnökségével kapcsolatos iratokat, kiadványokat. Az ajánlócédulákat január 21-ig kell leadni, úgyhogy még két hét van, hogy eldőljön: kik indulnak a megmérettetésen. Egyelőre, úgy tudni, egyetlen érdeklődő sincs. A lemondott polgármester és akkori riválisa a helyiek szerint nem indul. Az alpolgármester pedig még nem döntött. Azt mondja: annyi feladat szakadt rá, hogy ezen még nem is ért rá gondolkodni.


Címkék: időközi választás, Gamás, intézkedések, polgármester, politika