taszar

Tisztázni kell azokat a kérdéseket, amelyek a taszári reptér és laktanya őrzése és tulajdoni viszonyai kapcsán felmerültek az elmúlt nyolc évben - mondta hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Juhász Tibor. Éppen ezért Kaposvár felkéri Budai Gyula kormánybiztost, hogy vizsgálja meg, kit terhel felelősség a bázis jelenlegi állapotáért.

- Taszárra mindig gazdasági kitörési lehetőségként tekintett Kaposvár, ehhez képest szomorú, hogy milyen állapotban van a légi bázis. Az elmúlt nyolc évben többször felajánlottuk a segítségünket, sőt, egymilliárd forintot is adtunk volna a hasznosításra, de Kolber István korábbi miniszterelnöki megbízott mindannyiszor elutasította ajánlatunkat - mondta Juhász Tibor.

A taszári reptér fejlesztésére vonatkozó hasznosítási tanulmányok elkészítését meg kell előznie egy alapos kormányzati vizsgálatnak - hangsúlyozta Kaposvár alpolgármestere.

- Nem mondunk le a reptérben rejlő lehetőségről, hiszen úgy érezzük: logisztikai központként komoly szerepe lehet a munkahelyteremtésben. Leltárra van ugyanakkor szükség, hogy tisztán lássuk, mi történt az elmúlt nyolc évben. Budai Gyula kormánybiztoshoz fordulunk, hogy vizsgálja ki a történteket.

Egyebek között azt szeretnénk tudni, hogy az őrzést ellátó szervezetek felelőssége fennáll-e abban, hogy a hírek szerint szétlopták a repteret? Mennyiben rontja ez a későbbi hasznosítás lehetőségét? Kíváncsiak vagyunk arra is, miért számolták fel az infrastruktúrát, beépítették-e azt máshol, volt-e vagyonvesztés? A Kaposbusz Kft-nek eladott 32 hektáros területen történik-e bármilyen fejlesztés, a megkötött szerződés tartalmaz-e bármilyen kötelezettséget a vevőre nézve?

Juhász Tibor szerint indokolt feltenni ezeket a kérdéseket, hiszen az elmúlt években munkahelyeket és működő repteret ígértek, s ebből nem valósult meg semmi.

- A pontos helyzetértékelés és vagyonleltár után lehet reális célkitűzéseket megfogalmazni, így mindenképpen azt várjuk Budai Gyula kormánybiztostól, hogy egy alapos vizsgálattal segítsen tisztázni a körülményeket.

Címkék: Juhász Tibor, leltár, légibázis, Taszár, politika