A "Semmelweis-terv az egészségügy megmentésére" címet viselő dokumentum. A 38. oldal tartlamazza az állami egészségszervezési intézményrendszer részeként felállítandó nagytérségi ellátási egységek tételes megnevezését.

Dr. Lamperth Mónika MSZP-s országgyűlési képviselő megítélése szerint a kaposvári súlyponti kórház a Somogy megyei egészségügyi ellátórendszer tartóoszlopát képezi. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága júliusi kaposvári ülésén meghallgatta a Somogy Megyei közgyűlés elnökének, mint a Kaposi Mór Oktató Kórház fenntartójának beszámolóját a megye meghatározó egészségügyi póluskórháza infrastruktúra-fejlesztési komplex programjáról, és megelégedéssel nyugtázta a program országos helyzethez képest kiemelkedő előkészítettséget, valamint szorgalmazta az érdemi építkezés mielőbbi megkezdését.

Azzal együtt, hogy tisztában van a kórház gazdasági helyzetével, felhívja a Miniszter Úr figyelmét arra is, hogy az Egészségügyi bizottság a hivatkozott kihelyezett ülésen elfogadott állásfoglalásában rámutatott arra, hogy "a súlyos működtetési forráshiánnyal küzdő fekvőbeteg intézmények finanszírozását ráfordítás arány, feladathoz rendelt módon szükséges biztosítani".

A fentiekre figyelemmel Lamperth Mónika írásban intézett kérdéseket dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez.

- A Semmelweis-terv és az azon túlmutató kormányzati elképzelések milyen szerepet szánnak a jövőben a kaposvári súlyponti kórháznak, valamint ennek mentén milyen gyakorlati következmények várhatóak a kórház létét, működését érintően?

- A Semmelweis-tervben rögzített hierarchikus egészségszervezési intézményrendszerben milyen hatással lesz Kaposvár és környéke betegellátására, hogy Somogy megye előreláthatólag a pécs központtal működő ellátási területi egységbe fog tagozódni?


dr. Heintz Tamás és Gelencsér Attila Kaposvár és környékének Fideszes országgyűlési képviselői az alábbiakban reagálnak dr. Lamperth Mónika sajtótájékoztatójára.

Kaposvár országgyűlési képviselőiként meglepődve hallgattuk dr. Lamperth Mónika, Kaposvár korábbi parlamenti képviselőjének, aggódását, felvetéseit a Kaposi Mór Oktató Kórház jövőjével kapcsolatban.

Úgy tűnik dr. Lamperth Mónika volt belügy-, szociális és munkaügyi miniszter asszony már elfelejtette, hogyan született a mára csődhelyzetbe jutott póluskórházi rendszer a „lovasberényi szoci-mutyi” idején. Elfelejtette, hogyan írtak ki olyan pályázatot a kaposvári pólus kórházra, mely elbukott, és csak a kórház, valamint a megye vezetésének, parlamenti képviselőinek munkája mentette meg azt! Elfelejtette, hogy kormánypárti képviselőként megszavazta a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Azt is szeretné elfelejteni, hogy csak a Szociális népszavazás sikere rettentette el őket attól, hogy ugyan úgy ellopják az egészségügyi kasszába befizetett járulékainkat, mint ahogyan a magán nyugdíjpénztárakból is eltűntek milliárdok, több millió ember befizetéséből!

A képviselő asszony aggódása nem más, mint olcsó, színpadias látszattevékenység.  A sajtótájékoztatóján említett Semmelweis terv ugyanis valódi szakmai vitairat, össze sem hasonlítható Molnár Lajos és Horváth Ágnes minisztertársainak fércműveivel. A vitairat ezen verziója a szakmai közvéleménynek szól és konzultációk sorozata után nyeri el a végleges formáját. Mert most valóban a szakma, és a fenntartók valódi egyeztetése, vitája zajlik, amely megteremti végre mindenki számára a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és a gyógyulás lehetőségét.

Felszólítjuk dr. Lamperth Mónika képviselő asszonyt, hogy riogatását, látszat aggódását fejezze be, hagyja végre nyugodtan élni a somogyi és a kaposvári embereket! Ne akarja összetörni azt a kialakuló nyugalmat és biztonságot, amely minden kaposvári és somogyi ember régi igénye. Ha ezt nem tudta biztosítani addig, amíg volt rá lehetősége, most már ne zaklassa azokat, akiket megvédeni, segíteni lett volna esküvel vállalt kötelessége.

Címkék: Heintz Tamás, Lamperth Mónika, Fidesz, MSZP, Gelencsér Attila, Somogy megye, politika, Kaposvár