Egy napig volt képviselő a fideszes Holobics Huba a megyei közgyűlésben. Tengerdi Győző helyére került, aki vezetői beosztást vállalt, ezért kilépett. Pénteken utoljára 40-en üléseztek. Az októberi választás után 16-an lesznek.

A leghosszabb vitát a megye foglalkoztatási helyzete váltotta ki. Többen aggasztónak találták a növekvő somogyi munkanélkülsiget. Schmidt Jenő fideszes képviselő szerint küzdeni kellene a gyárak idecsábításáért. Berényi László pedig azt mondta: a kis- és középvállalkozások sem kaptak elég támogatást.

- Véget kell vetni annak a rendszernek, hogy mély kútba dobjuk a pénzt, és olyan képzéseket, átképzéseket, olyan pályázatokat támogasson a rendszer, amely nem ér célba. Nem éri el a célját, amely nem juttatja az embereket vissza a megélhetéshez és a munkaerőpiacra - mondta Berényi László.

Az MSZP frakcióvezetője Feigli Ferenc azt mondta: a Regionális Fejlesztési Tanács soha nem látott mértékű, 25 milliárd forintot adott a vállalkozások fejlesztésére. Az elnök szerint ezt vagy nem tudták elérni, vagy nem tudták a feltételeket teljesíteni. Azt mondta: nehéz volt az elmúlt négy év, 800 millióval kevesebb állami támogatásból gazdálkodtak, mint 2006-ban. De igyekeztek fékezni a válság hatásait.

- A 22 milliárdos fejlesztés, amit elindítottuk, az 10 ezer, bocsánat 2 ezer munkahely megvédését jelenti. Ezenkívül a helyi iparűzési adómentesség, mint pályázati feltétel megjelenése a kistelepülések önkormányzati alapjánál, számításaink szerint újabb ezer munkahely megvédésére volt alkalmas - mondta Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A közgyűlés gazdasági beszámolójához az MSZP frakció egy módosító javaslatot is benyújtott. Ebben azt kérték, hogy az új közgyűlés legalább annyit költsön fejlesztésekre Somogyban, mint ami az elmúlt 4 évben uniós és hazai támogatásból megvalósult. Kiemelt feladatként kezelje a falvak és a kórház fejlesztését is.

- Nagyon fontos az, hogy a 67-es útnak a kitolt időpontja az eredetileg tervezett időpontig valósulhasson meg. Nagyon fontos, hogy a Somogy Televízió demokratikusan úgy működjön, hogy mindenkinek ugyanazokkal a feltételekkel rögzítsen - mondta Feigli Ferenc az MSZP frakcióvezetője.

A közgyűlés 31 napirendi pontot tárgyalt. Megtakarítás miatt a kaposvári kórház 5 adminisztratív és 4 betanított munkásának elbocsátáról is szavaztak. Döntöttek arról is, hogy a Siófoki Perczel Mór Gimnázium Budapestre távozó igazgatójának helyére a következő közgyűlésen írnak ki pályázatot. Záráskánt Gelencsér Attila elnök sok sikert kívánt azoknak a képviselőknek, akik indulnak a választáson.

Címkék: Feigli Ferenc, Berényi László, megyei közgyűlés, Gelencsér Attila, politika, Somogy