A Polgári Szabadság Platform „Szökőkutak helyett munkahelyeket” címmel bocsátotta vitára önkormányzati programtervezetét, melyet saját internetes oldalán (www.pszp.hu) hozott nyilvánosságra a szervezet. A „vitairat” alcímet viselő dokumentumhoz várjuk valamennyi kaposvári véleményét, hozzászólását a megadott elektronikus levelezési címen illetve postai címen. A beérkezett javaslatok helyet kapnak a végleges programunkban. Az alábbiakban a programtervezet bevezetőjét olvashatják:

A kaposváriak ma azt gondolják, városunkban a legnagyobb rendben mennek a dolgok, helyén van a Polgármester és a Képviselőtestület is, távolról nézve pénz a kötelező és az önként vállalt feladatokra is bőven van, közelről már látható, ahogy viharfelhők tornyosulnak az Önkormányzat felett. A kaposváriak mindezt csak a most kezdődő önkormányzati ciklusban fogják igazán érzékelni. Az adósságállomány 2006 óta a többszörösére emelkedett, a Város hitel és kötvény formájában a külső források bevonásának minden lehetőségét kimerítette és ezen pénzeszközökkel elsődlegesen az épített környezet fejlesztését tűzte ki célul. Az elmúlt megközelítőleg 12 évben a Város vezetése elhanyagolta a helyi gazdaság fejlesztését illetve ehhez kapcsolódóan a munkahelyteremtés elősegítését. Minden ellenkező propaganda ellenére az elmúlt évek nagyberuházásainak hasznát kevésbé a kaposvári és somogyi vállalkozások, hanem inkább az ország más területeiről érkezett vállalkozók élvezték. Felerősödtek a helyi oktatási rendszerben meglévő feszültségek, a helyi oktatási rendszer mérhetően alacsony hatékonysággal működik, a város az oktatási normatívát elsődlegesen intézményfenntartási normatívaként kezeli és arányszámait tekintve keveset fordít az oktatás hatékonyságára. Bár a városháza folyamatosan úgy nyilatkozott, hogy megvédi a kaposvári közalkalmazottak álláshelyeit, azok százas nagyságrendben szűntek meg, elsődlegesen a folyamatosan szűkülő pénzügyi lehetőségek miatt. Meggyőződésünk, hogy a szakképzés jelenlegi problémáit, az erőforrások megfelelő koncentrálását csak hosszútávú, érdemi gazdaságfejlesztési programmal együtt lehet megvalósítani. Jelentős probléma a fiatalok elvándorlása, az ő megtartásuk elemi érdeke Kaposvárnak. A Város még ma sem kezeli helyén a kulturális kínálat bővítését, pedig ennek a város határain túlnyúló hatásait nem lehet túlbecsülni.

Az elkövetkezendő önkormányzati ciklusban nem lesz pénz további nagyberuházásokra, mivel az önkormányzat a pályázatok önrészét immáron hitelből sem fogja tudni biztosítani, a kevés önálló bevételt termelő létesítmények pedig jelentős mértékben megterhelik az amúgy szenvedő költségvetést.

Új hangsúlyokat kell kijelölni a városfejlesztési politikában, erre nemcsak a városvezetés szabad akarata, hanem az Élet (azaz a pénzügyi szükségszerűség) is rákényszeríti Kaposvár új vezetését.

Az elmúlt években megfogalmazott javaslatok, amelyek túlmutattak a szökőkutak tervezésére és építésére tett „erőfeszítéseken”, rendre közgyűlési támogatás nélkül maradtak. Ismerve és érzékelve a város előtt álló feladatokat ezek a javaslatok ma is aktuálisak. Kérem, hogy tiszteljen meg véleményével és javaslataival.

Kaposvár, 2010. augusztus 11.

Pintér Lóránd
Polgári Szabadság Platform elnöke

Címkék: Kováts Imre, Polgári Szabadság Platform, PSZP, Pintér Lóránd, politika