A találkozón Magyarország egy év után továbbadja Szlovákiának a V4 Vezérkarfőnöki Bizottság elnökségét.

A mostani találkozón lehetőség nyílik arra, hogy az együttműködő országok áttekintsék a magyar elnökség egy évét. Benkő Tibor altábornagy tájékoztatja lengyel, cseh, és szlovák partnereit arról a megvalósíthatósági tanulmányról is, amely a visegrádi országok közös EU Harccsoportja létrehozásának és 2015 utáni szolgálatba állításának lehetőségeit vizsgálta.

A tanácskozás alkalmat ad arra is, hogy a szakértők felhívják a figyelmet a további együttműködési lehetőségekre: a szlovák vezetésű NATO Tűzszerész Kiválósági Központra, az előretolt repülésirányítók lengyelországi képzésére, és a magyarországi képzésekre a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység területén.

Várhatóan a novemberi lisszaboni NATO csúcstalálkozón fogadják el a Szövetség új stratégiai koncepcióját. Az új stratégia előkészítése intenzív szakaszába érkezett, és megbeszélésükön ennek katonai feladatairól is véleményt cserélnek a V4-ek első számú katonai vezetői. Ezenkívül napirendre kerül a visegrádi országok békeműveleti szerepvállalása és a lehetséges közös tevékenységi irányok egyeztetése.

A Visegrádi Csoport országai támogatják az Ukrán Fegyveres Erők euró-atlanti integrációs törekvéseit. A 2007 óta kialakult gyakorlatnak megfelelően a V4 együttműködés katonai vezetői Balatonőszödön is megbeszélést folytattak az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnok-helyettesével.

A tanácskozás végén Benkő Tibor altábornagy ma átadja a soros elnöki feladatokat a szlovák vezérkari főnöknek, L'ubomír Bulik vezérezredesnek.

Címkék: visegrádi négyek, Benkő Tibor, politika