Tizenhárom honatya képviseli a megyét az új országgyűlésben, közülük heten az előző ciklusban is a patkó somogyi tagjainak mondhatták magukat. Hatan újoncok, illetve a KDNP-s Rubovszky György, aki területi listáról jutott be, régi parlamenti motorosnak számít, csak éppen somogyi honatyaként az idén debütál. Hat ingatlannal, amelyek közül három fővárosi ház, illetve lakás, emellett Zalában szőlő-gyümölcsös, a Balaton északi partján erdő, Békésben kert található a nevén. Két esztendős Renault-t használ, mindössze 360 ezer forintnyi tartozása mellett 23 milliós követelését írta bevallásába.

Országgyűlés

Az újak legvagyonosabbika címért a Jobbik megyei listájáról mandátumot szerzett Pősze Lajos (Jobbik) indulhatna. A Szerencsejáték Zrt. hajdani vezérigazgatója hat ingatlant mondhat magáénak: a négy budapesti – köztük két budai – háznak, illetve lakásnak, valamint a dörgicsei üdülőnek egyedül tulajdonosa, egyedül birtokol egy balatonakali 21 hektáros erdőt, igaz, ennek is nyolcvan százaléka az övé. Régi Mercedese mellett antik bútorait, festményeit írta be bevallásába, melyből kiderül, évente 18 millió forintos osztalékot kap cégétől, több mint ötmillió forintnyi készpénzzel rendelkezik, s emellett hetvenmilliós kintlévősége is van – ezek tükrében elhalványul hárommilliós tartozása.

A legtöbb ingatlan a szocialista Harangozó Gábor (MSZP) nevén szerepel, aki országos listáról került be. A harmincöt esztendős egykori EP-képviselő négy budapesti lakás különböző fokú tulajdoni joga mellett A Tolna megyei Gerjenben két – összesen több mint öt hektárnyi –mezőgazdasági területben is részesedik, emellett egy szekszárdi ház, egy bátaszéki és egy csipkereki telekben is tulajdonos. Két Volvója közül az idősebb három éves, s két és félmillió forintnyi készpénz mellett húszmilliós adósságot görget maga előtt, ebből 17 millióval bankoknak tartozik.

 

Gelencsér Attilának (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés fideszes elnökének szintén komoly adósságok nyomják a vállát. Lakáshitele több mint 15 millió forint, ennek jelentős része svájci frank alapú, s három éve vásárolt autójának tengelyét is 1,7 millió forint terheli. Somogyváron hét esztendeje, Kaposváron tavalyelőtt óta feles tulajdonosa egy háznak, illetve egy lakásnak, honatyai bevételei mellett megyei elnökként havi 640 ezer, míg somogyvári testületi tagként 18 750 forinthoz jut. Ő területi listáról jutott a Parlamentbe.

 

 

Ha csak néhány nap erejéig, de – Kuzma László tragikus halála miatt – már az előző országgyűlésnek is tagja volt Karvalics Ottó (Fidesz-KDNP). Barcs fideszes alpolgármester-autókereskedője a Dráva parti városban házat és kertet mondhat magáénak felerészben, Balatonmáriafürdőn pedig egy üdülő haszonélvezője. Egy éves Ford Kugával jár, közel tízmilliós tartozását kénytelen törleszteni, melyhez segítséget nyújt barcsi alpolgármesterként kétszázezres, megyei közgyűlési tanácsnokként 171 ezres, havonta felvett díja, s ehhez jön még a kft-je ügyvezetőjeként minden hónapban megkapott 418 ezer forint. Ő az egyetlen, aki az állami, illetve uniós támogatásokról szóló passzust is kitöltötte nyilatkozatában: munkahelyteremtő támogatásként 8,28 millió forintot kapott a regionális munkaügyi központtól átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkáltatók támogatása jogcímen. Területi listáról jutott a Parlamanetbe.

A frissen, területi listáról került honatyák közé a fideszes Berényi László (Fidesz-KDNP). A Lungo Drom megyei elnökének egy babócsai ház kétharmada, egy öt éves Ford szerepel bevallásában, pluszbevételként pedig 54 500 forintos, ötven százalékos baleseti járulékot könyvelhet el. És a többiekhez hasonlóan egy új, parlamenti laptopot.

 

Összességében megállapítható, a parlament falain belül oly sokszor emlegetett válsággal csak szőrmentén találkoztak a megye országgyűlési képviselői. Az év vesztese – főként korábbi vagyonnyilatkozatai fényében – a kereszténydemokrata Szászfalvi László (KDNP), aki csak néhány ajándéktárgyat tud felmutatni új szerzeményként 2009-ben. Adóssága 400 ezer forinttal nőtt. Ő Somogy megye 5. választókörzetéből jutott a Parlamentbe.

Nyolcmillió forinttal több befektetési jegye lett 2008-hoz képest Lamperth Mónikának (MSZP), igaz, a szocialista képviselőasszony bankbetétjén 1,4 millióval van kevesebb. Lamperth az országos listáról jutott be.

Kolber István (MSZP) garázsában egy új Hyundai áll, bankbetétje két és félmillió forinttal nőtt, viszont 1,7 millióval kevesebb befektetési jegy birtokosa, s elesett havi 997 ezer forintos államtitkári fizetésétől is. Kolber területi listáról került a honatyák közé.

Két és félmilliót törlesztett adósságából Heintz Tamás (Fidesz- KDNP) is, annak ellenére, hogy 16 ezer forinttal csökkent a kaposvári önkormányzattól kapott képviselői juttatása. Az 1-es választókörzetből jutott a Parlamentbe.

 

Gruber Attila (Fidesz-KDNP) egy 776 négyzetéteres siófoki családi házat birtokol fele részben, illetve több szántót tulajdonol egyedül. Egy SAAB típusú személygépkocsit, valamint egy 68-as gyártmányú Pannónia motorkerékpárt vezet. Területi listáról került a honatyák közé.

Egy kaposvári családi ház haszonélvezeti jogát birtokolja Mátrai Márta (Fidesz- KDNP). Értékpapírban elhelyezett majdnem egymillió forintot. A képviselőasszony területi listáról jutott a Parlamentbe.

Móring József Attila (Fidesz-KDNP) egy Skoda Superb gyártmányú nagyértékű autót vezet, ugyanakkor pénzintézettel szemben 25 millió forintos tartozása van, aki a 4-es számú választókörzetből került a somogyi patkóba.

 

Címkék: vagyonnyilatkozat, politika