Akár harmincezer forintos pénzbírsággal is sújtható az, aki Kaposváron szemetet önt ki, vesz ki, vagy abban guberál egy helyi rendelet szerint. Ez ellen indított állampolgári bejelentés alapján vizsgálatot az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa, Szabó Máté. Az ombudsman arra a megállapításra jutott, hogy a közgyűlés érdemi alkotmányos indok nélkül korlátozza a különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek alapvető jogait.

Szerinte a helyzet az emberi méltósághoz való joggal és az abból levezethető általános cselekvési szabadsággal összefüggő visszásságot okoz, ezért arra kérte a közgyűlését, hogy vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a rendeletet. Ha ezt nem teszik, akkor ezt Szabó Máté az Országgyűlés elé terjeszti az ügyet és kéri azt, hogy vizsgálják ki. Ez esetben az országgyűlési biztos indítványozhatja az Alkotmánybíróságnál a jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatát.

Kaposváron senkinek sem kell a kukából táplálkoznia, az önkormányzat mindenkin segít, aki kéri - reagált Szita Károly erre még május közepén. Akkori sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kiszolgáltatott emberek alapjoga nem a romlásnak indult ételmaradékok elfogyasztása, nem a saját és környezete egészségére veszélyes fertőző anyagok válogatása, hanem a tisztes emberi lét, az emberhez méltó szociális ellátás.

Kaposvár közgyűlése csütörtökön 23 igen és három tartózkodás mellett támogatta, hogy továbbra is tartsa fenn döntését. Az ügy kapcsán parázs vita alakult ki a közgyűlésben.

Pintér Lóránd liberális képviselő szerint a rendelet annyira hatékony, mint a csikkrenedelete a városnak.  Az érintetteket nem is érdekli ez. Szerinte, akiket zavar a guberálás, azok szavaznak, akik pedig guberálnak, azok pedig nem szavaznak. A guberálásról szóló határozat pedig betarthatatlan és így haszontalan is.

Pintér Attila szocialista képviselő szerint van egy rendelet, aminek a betartatásával gond van. A szavazás előtt azt mondta, hogy dönteni kell az ombudsman javaslatáról, amiről a városvezetésnek más a véleménye, de ettől még a probléma nem szűnik meg.

Heintz Tamás hozzászólásában arról beszélt, hogy a guberálás rendkívül zavaró és ártalmas tevékenység és nincs társadalmi haszna, hanem mindenkit veszélyeztet, még a guberálót is. Ezért meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy ne legyen szükségük guberálásra.
Gyenesei Istvánné szerint a helyzet megoldása az, hogy el kell zárni a szeméttároló edényeket.


- Az ombudsman azt javasolja, hogy legalizáljuk a guberálást. Más a véleményem: nem lehet guberálni – zárta a vitát Szita Károly. A polgármester úgy fogalmazott, hogy nagy tisztelettel megköszönte az ombudsman véleményét, de nem fogadja el. Ha az országgyűlési biztosnak pedig alkotmányossági problémái vannak, akkor menjen az alkotmánybírósághoz.

Kéki Zoltán címzetes főjegyző szerint, ha nem akarjuk, hogy hányadékban fetrengő embereket kelljen kerülgetni az utcán és nem akarjuk, hogy lábak lógjanak ki a szemetes edényeinkből és ússzon a város a szemétben, akkor nincs más út, minthogy tiltsuk ezt a tevékenységet. Kéki szerint emellett segítik is a rászorulókat. Ugyan nem oldják meg a felmerülő társadalmi problémákat, de legalább tesznek valamit.

Címkék: Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa, Szabó Máté, Heintz Tamás, guberálás, Pintér Lóránd, Pintér Attila, Kéki Zoltán, Szita Károly, politika