Kaposváron a Berzsenyi parkban emlékeztek meg ma délelőtt a trianoni békeszerződésről. Párkányi Raab Péter szobrát Szita Károly polgármester, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Melocco Miklós szobrász leplezte le a Berzsenyi parkban. Mától ez a Trianon-emlékmű is hirdeti az összetartozást a somogyi megyeszékhelyen.

- Hazánk viharos történelmi eseményeinek egyik legszomorúbb évfordulója június 4-e. A nemzet, a magyar nép csodálatra méltó élni akarása, tehetsége, szorgalma és hite tartotta meg napjainkig magyarságunkat, hazánkat. Európában nincs még egy olyan nemzet, amelyet ekkora veszteség ért volna, mint bennünket - mondta Szita Károly. - Mától Kaposváron áll egy szobor, amely több mint egy köztéri szobor. Eget és földet összekötő jel, mely szelíden vezeti a magasba az ég felé tekintetünket - fogalmazott a polgármester.

A trianoni emlékműsoron beszédet mondott Semjén Zsolt is. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Az új Országgyűlés nem kért száz napot, nem kért egy hetet sem, hanem az első munkanapján lehetővé tette a kettős állampolgárságot mindazoknak a környező országokban élő magyaroknak és leszármazottaiknak, akik a trianoni diktátum miatt veszítették el a magyar állampolgárságukat. Semjén Zsolt szerint bárhol is húzzák meg a határokat, a magyar nemzet összetartozik.

Párkányi Raab Péter alkotását Melocco Miklós szobrász méltatta. Az ünnepi műsort a Déryné Vándorszíntársulat és a Somogy Táncegyüttes mutatta be.

Címkék: Déryné Vándorszíntársulat, Trianon-emlékmű, Párkányi Raab Péter, Melocco Miklós, Berzsenyi park, Somogy Táncegyüttes, Trianon, Szita Károly, politika, Kaposvár