Szászfalvi László

Négy csúcstárcát és további négy minisztériumot tervez Orbán Viktor, aki szerdán találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel.

A miniszteri névsor még csak feltételezés. A hirado.hu azonban tudni véli, hogy négy csúcstárca mellett négy minisztériumot tervez a kormányra lépő Fidesz. A csúcstárcák minisztériumait államtitkárok irányítják majd.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke koalíciós miniszterelnök-helyettes lesz, Varga Mihály pedig Orbán kabinetfőnöke lesz. Navracsics Tibor kancelláriaminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági csúcsminiszter, Fellegi Tamás infrastrukturális csúcsminiszter, Réthelyi Miklós pedig humán csúcsminiszter lesz.

Martonyi János külügyminiszter, Pintér Sándor belügymininiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter lesz, míg Fazekas Sándor az agrártárcát vezeti.

A csúcsminisztériumok alegységeit az államtitkárok vezetik majd. Egyebek között a Somogy megyéből egyénileg bejutott Szászfalvi László az egyházügyekért felelhet majd államtitkárként.

Répássy Róbert az igazságügyi, Balog Zoltán a roma integrációs, Győri Enikő az EU-államtitkárságot vezetheti. Infokommunikációs államtitkári posztra számíthat Nyitrai Zsolt, a megújuló energiákért Olajos Péter, a vagyongazdálkodásért Halasi Tibor felelhet.

Hoffmann Rózsa az oktatásért, Soltész Miklós a szociális ügyek vagy az ifjúsági területért felel az úgynevezett humán csúcstárcánál, az egészségügyek irányítására Szócska Miklós esélyes.

A Fidesz soproni egyészségpolitikusa, Molnár Ágnes, mégpedig az infrastrukturális csúcstárcánál a fejlesztésekért felelhet. Simicskó István honvédelmi államtitkár lehet.

Szijjártó Péter a kormányfő személyes szóvivője lehet.

Szászfalvi Lászlót telefonon értük utol. A fideszes képviselő jelenleg Budapesten tartózkodik. A sajtóértesülést, miszerint az új kormányban államtitkárként felelne az egyházügyekért, nem erősítette meg.

Mint mondta: konkrét felkérést eddig nem kapott, ugyanakkor elárulta, hogy szakmai anyagokat kértek tőle és tárgyalásokat is folytattak vele. A képviselő közölte, egyelőre a kormány- és a frakcióalakítással kapcsolatos feladatokkal vannak elfoglalva. A személyi pozíciók csak másodlagosak.

Szászfalvi László kérdésünkre határozottan azt válaszolta: az új kormány mindenképpen foglalkozik majd az egyházi oktatási intézményeket hátrányosan érintő finanszírozási elvonásokkal. Mindenképpen helyre akarják hozni a korábbi rossz döntéseket.

Az Állami Számvevőszék 2008-as vizsgálata megállapította: 2005-ben és 2006-ban  - az MSZP-kormány idején - az összes egyházi iskola kiegészítő normatíva kifizetését tekintve 2,7 milliárd forint tartozást halmozott fel az állam. Ezt az összeget azóta sem kapták meg az egyházak.

 

Szijjártó Péter a kormányfő személyes szóvivője lehet

Címkék: Szászfalvi László, államtitkár, Orbán, politika