Szdszlogo

Húsz év után megszűnt az SZDSZ kaposvári szervezete, mivel annak létszáma a párt alapszabályában foglalt minimális mérték alá esett – tájékoztatta a sajtót Pintér Lóránd frakcióvezető. Az elmúlt napokban a Somogy megyei szervezet több mint egy tucat meghatározó tagja, köztük több helyi szervezet vezetője lépett ki az SZDSZ-ből. Így nyilvánították ki a párttal politikájával kapcsolatos véleményüket. Ezzel a lépésükkel működésképtelenné vált a megyei választmány is.

Az országgyűlési választások első fordulója előtt a megyei szervezet tárgyalásokat folytatott az MDF megyei szervezetével, ám nem tudtak megállapodni a közös indulásról. Azonban a két párt országosan megállapodott, ezért nem indulhattak önálló liberális képviselőjelöltek sem. Ezzel somogy megyében a szabadelvűség politikai képviseletének lehetősége a helyi szervezetek határozott szándéka ellenére lehetetlenné vált. Az SZDSZ kaposvári szervezete szerint a felelősséget a Retkes Attila elnök nevével fémjelzett pártvezetés viseli.

Megjegyzik: Retkest csak azért nem szólítják fel lemondásra, mert már teljesen felesleges. Szerintük nem a szabadelvűség értékei kerültek válságba, hanem az azt sikertelenül képviselő párt süllyedt el reménytelenül. Ám liberális pártra szükség van – hangsúlyozza Pintér Lóránd.

A liberálisok kaposvári közgyűlési frakciója az egységét és működőképességét továbbra is megőrzi. A további közéleti szerepvállalásról április 29-én hoznak döntést.

Címkék: SZDSZ, liberalizmus, politika