Lech Kaczynski

Lech Kaczynski lengyel államfő, a felesége, Ryszard Kaczorowski egykori lengyel köztársasági elnök, több kormányzati tisztviselő, az ország katonai vezetői és a lengyel központi bank vezetője is azon a repülőgépen volt, ami szombat reggel zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében.

Sajtóinformációk szerint a 132 utasból senki sem élte túl a balesetet. A Tu 154-es repülőgép a hajnali ködben valószínűleg a fáknak ütközött, amikor megközelítette a leszállópályát. Több darabra tört, a hatóságok az erdőben keresik az utasok és a gép maradványait.

A Gazeta Pravna online kiadása szerint mindössze 3-400 méterre volt a repülőgép a kifutópályától. Állítólag az elnöki gépen még fekete doboz sem volt. Dimitrij Medvegyev orosz elnök Vlagyimir Putyin vezetésével azonnal vizsgálóbizottságot állított fel a baleset körülményeinek felderítésére.

A parkiet.com lengyel lap már az utaslistát is közölte. A lap is úgy tudja: senki sem élte túl a katasztrófát.

A lengyel delegáció a Katinyba látogatott volna, hogy megemlékezzen az oroszok által 1940-ben kivégzett több ezer lengyel katonáról. Az elnöki gépen utaztak a kivégzett tisztek hozzátartozói is.

Helyszín

Címkék: Külföld, politika