MSZP Jobbik

-    Az egyik legnagyobb kérdés, hogy lesz-e kétharmados többség, vagy sem. Önnek mi a véleménye erről?

A kétharmados többség nem az ördögtől való dolog. Lehet, hogy most furcsa dolgot fogok mondani, de Magyarországon volt már kétharmados MSZP-SZDSZ kormány többség 1994-1998 között, mégsem dőlt össze a demokrácia. A kampányban úgy tűnt számomra, hogy van a jó kétharmad, ha mi nyerünk, és van a rossz kétharmad, ha más nyer. A kétharmados többséggel való riogatást megalapozatlannak tartom, mivel az óriási felelősséggel jár, és a politikusok azért tisztában vannak vele, hogy a demokráciákban hosszú távon nem lehet bebetonozni a hatalmat, célszerűbb ezt a többséget inkább programjuk megvalósítására fordítani. Az új kormány mozgástere szűk lesz, ahhoz, hogy valódi változásokat tudjon megvalósítani biztos többséggel kell rendelkeznie, akár a kétharmados többséggel. A kétharmados többséget többféleképpen lehet elérni, lehet például a Fidesz-KDNP-nek egyedül is kétharmada, de ha ez nem lesz meg, a várhatóan hárompólusú parlamentben a Fidesz-KDNP, elvileg az MSZP-vel, a Jobbikkal, vagy az LMP-vel, alkothat koalíciót , vagy bizonyos kérdésekben megnyerheti egyik-másik pártot is a kétharmados többséghez. A politika nem babazsúr, mindennek ára van. Ha a Fidesz-KDNP-nek egyedül nem lesz meg a kétharmados többsége, akkor más pártok,  a támogatás ellenértékét keményen meg fogják kérni. Lehet, hogy Morvai Krisztina köztársasági elnökjelöltsége is egy előrejelzés a Jobbik részéről, mivel most nem köztársasági elnököt választunk, azt egyébként is a parlament választja. A kétharmados többség várhatóan a második fordulóban fog eldőlni, és ez egy érdekes lehetőséget vetít előre. A veszéllyel való riogatás, ami a kampányokban gyakran alkalmazott mozgósítási technika,  például veszélyben a többpártrendszer, veszélyben a demokrácia stb. csapdahelyzetet teremthet az MSZP, és a Jobbik számára. A második fordulóban  a  három legtöbb szavazatot kapott jelölt, illetve mindazok, akik legalább 15%-nyi szavazatot szereztek, indulhatnak.  Ahhoz, hogy az elő helyen forduló  Fidesz-KDNP-s jelöltet legyőzzék, valakinek vissza kellene lépni, és itt jön a csapdahelyzet a pártok számára, a második helyen végzett MSZP-s jelölt javára visszalép a Jobbik jelölt, vagy a második helyen végzett Jobbik jelölt javára visszalép az MSZP-s jelölt?  Létrejön az MSZP, Jobbik együttműködés a második fordulóban a kétharmad megakadályozására?

-   A politikai elemzők azt mondják, ez lesz a legnagyobb változást hozó választás. Ön szerint is?

Ez a kampány sok szempontból a legek kampánya! A legnyugodtabb kampány, egyesek szerint a legunalmasabb, a legnagyobb változás most várható a Magyar politikai rendszerben. A pártok 50%-a cserélődhet a parlamentben, a Jobbik és az LMP várható bekerülése a parlamentbe megváltoztatja az eddigi kétpólusú bal-jobb parlamenti erőviszonyokat, és egy hárompólusú politikai rendszer fog létrejönni, amely nagyobb versenyt eredményez, és a legérdekesebb második forduló várható.  

-    Milyen részvételre számít Somogyban?

Az előző két választáson a megyei részvételi arány rendre két-három százalékkal elmaradt az országos részvételtől.  Ez alapján most 56-60 % közötti részvételre számítok.

-    Politológusnak nem illik jóslásokba bocsátkozni, mégis milyen eredményekre lehet számítani?

Úgy látom, az 1-es és a 2-es kaposvári, valamit a 3-as siófoki és a 4-es balatonboglári választókerületben jó eséllyel már az első fordulóban érvényes és eredményes lehet a választás. A fideszes jelöltek itt már az első fordulóban megszerezhetik a mandátumot. Az 5-ös marcali választókerület eredménye már bizonytalanabb, ott ugyanis az öt jelölt között jobban megoszlanak a szavazatok. A 6-os körzetben még nagyobb szavazatmegoszlásra számítok, mert erősebb az MSZP-s jelölt, a barcsi polgármester, és itt indul a körzet jelenlegi, somogyértes képviselője is.

Címkék: politológus, Návai Zoltán, választás 2010, Jobbik, interjú, MSZP, politika