Választás 2010

A Fidesznek nem lesz kétharmada, az MSZP a vártnál több szavazatot szerez - erre a válaszlehetőségre 393-an voksoltak, 503 szavazónk véleménye szerint azonban hárompárti parlament lesz, és a Fidesz kétharmadot kap. Nézzük, valójában hogyan is alakult a pártok listaállítása!

Csupán négy párt állíthat területi listát Somogyban. Ez az országban a legkevesebb. A megyében nem lehet majd sem az SZDSZ-re, sem az MDF-re szavazni a választásokon. Helyettük viszont két új szervezetre igen: a Jobbikra és az LMP-re.

A 4 listaállító Somogyban: a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP. A megyében várhatóan 5 listás mandátumot osztanak majd ki. Az előrejelzések szerint 3-mat a Fidesz, egyet-egyet pedig az MSZP és a Jobbik kap.

A Fidesz-listáról várhatóan dr. Mátrai Márta és dr. Rubovszky György juthat a parlamentbe, és ha mindegyik egyéni jelölt győz, még a 9. helyen lévő Berényi László is befutó lehet.
Az MSZP-listát vezető Kolber István szinte biztos mandátumszerző.
Ugyanígy a Jobbik-lista élén lévő Pősze Lajos, aki viszont budapesti, így tehát a pártnak a területi listáról nem lesz somogyi képviselője. Az LMP listáját vezető kaposvári Kutas Viktornak viszont gyakorlatilag már nincs esélye mandátumra.

A Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a Lehet Más a Politika (LMP) bejuthat a parlamentbe, míg az MSZP és a Jobbik fej-fej mellett küzdhet a második helyért a Fidesz "példátlan arányú győzelme" mellett. A március 18. és 22. között készített, ezer ember kérdőíves megkérdezésén alapuló felmérés szerint a kampányfinis előtt a Fidesz a listás szavazatok 60 százalékát szerezheti meg, az MSZP 17 százalékot, a Jobbik pedig 16 százalékot kaphat április 11-én. Az LMP eszerint a számítás szerint a bejutást jelentő 5 százalék környékén helyezkedik el, míg az MDF-nek a 2 százalékos eredményével kevés esélye mutatkozik a parlamentbe jutásra.

Vegyen részt legújabb szavazásunkon, vállalja fel véleményét!

Kapcsolódó szavazás

Ön melyik pártra szavaz ápr. 11-én?


Fidesz-KDNP (273)

Jobbik (207)

LMP (38)

MSZP (659)

Nem szavazok (89)

Címkék: április 11, választás 2010, pártok, politika