Babinszky László

Magyar Nemzet forrásai szerint egyes oktatók a háttérben szervezkedni kezdtek a szerintük kézi vezérléssel irányító és az intézményt a csőd felé vezető rektor ellen.  A szenátus tagjai több mint két és fél órán át üléseztek. A rektori székre az egyetem mostani első embere, csak Babinszky László pályázott, a szavazatok többségét azonban nem tudta megszerezni. 14-en mellette, 15-en pedig ellene voksoltak.

- Tudom, hogy sok minden döcög, hogy lassú az ügymenet, hogy sok minden nem működik jól az intézményben, de lássák be, az első lépesek megtétele a legnehezebb – idézete Babinszky László kortesbeszédét a pénteki Magyar Nemzet. Legnagyobb eredményként a TIOP 1.3.1. pályázaton elnyert, több mint hárommilliárd forintos támogatást nevezte. Rámutatott: az elmúlt három évben jelentősen nőtt a Kaposváron működő alap- és mesterszakok száma. Komoly kísérleteket tettek a közeli főiskolákkal történő együttműködésre és a külföldi hallgatók idevonzására, ennek köszönhetően például nyolc holland hallgató kutatómunkában vett részt Kaposváron. Babinszky elismerte, hogy 2006-ban írt pályázati programjából nem minden ígérete valósult meg, szerinte azonban ez nem az ő hibája. Az eredményekhez nemcsak munkára, hanem időre és türelemre is szükség van. Nem tagadta azt sem, hogy rektorsága idején nem nőttek az egyetem kutatási bevételei, ennek azonban csak az az oka, hogy a pénzek jó része ebben az évben folyik be. Babinszky azt állította, jelenleg az egyetemnek még nincsenek likviditási gondjai, de tény, hogy a hallgatói létszám csökkenése miatt szigorú gazdasági intézkedésekre van szükség. Leszögezte: már dolgoznak azon a gazdasági intézkedési csomagon, amellyel elkerülhetők a likviditási gondok, de erről részleteket nem árult el.

Repa Imre, az intézmény általános rektorhelyettese is felszólalt, amiből kiderült, hogy az ellentábor vezére. Az egyetem egészségügyi centrumának új vezetője leszögezte: az eddigi beszédekből úgy látszik, mintha itt mindenki rózsaszínű szemüvegen keresztül szemlélné a világot, mosolyogva és türelmesen várná a csodát, miközben az egyetem meredeken rohan lefelé a lejtőn, és mára olyan rossz anyagi helyzetben van, hogy kincstári biztos kirendelése sem elképzelhetetlen. Az orvosprofesszor leszögezte: 2006 és 2010 között 5152-ről 2900 főre apadt az egyetem hallgatóinak száma, ami negyvenszázalékos létszámvesztést jelent. Babinszky vezetése alatt nem fektettek hangsúlyt a hallgatók idegen nyelvi oktatására, így a hallgatók több mint 50 százaléka nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg időben a diplomáját. Az osztatlan képzés megszűnt, és a levelező tagozatos oktatás is gyakorlatilag eltűnt. A rektor nem alakított ki jó kapcsolatot Kaposvár és Somogy megye vezetésével, ami elengedhetetlen a jó működéshez. Hallgatói toborzási stratégiája is rossz: csak országos, illetve nemzetközi népszerűsítésben gondolkodik, és nem ismeri fel, hogy a régióban kellene a szakmai műhelyekkel együttműködést kialakítani.

Az orvosprofesszor rávilágított: nem indított új doktori iskolát az intézmény az elmúlt három évben, emiatt még pályázni sem tudott a kutatóegyetemi címre. Kevés a költségtérítéses hallgatók száma, elavultak a tankönyvek. Az egyetemi oktatói gárda elöregedett, a fiatal szakembereket nem tudják az intézménybe csábítani. Az egyetem nincs felkészülve a külföldi hallgatók fogadására, és kérdéses az oktatók képessége is az idegen nyelvű oktatásra. A szakember kétségeit fejezte ki afelől, hogy az egyetem jelenlegi anyagi helyzetében ki tudja majd fizetni a megnyert TIOP-pályázat 350 millió forintos önrészét. Rámutatott: Babinszky három éve megígérte, ám azóta sem hozta létre az egyetemi nyomdát, kiadót és könyvesboltot, nincs egyetemi rádió és újság, ami egy művészeti kart működtető intézmény számára szégyen. A pályázatok fenntarthatósága beláthatatlan, és nagy valószínűséggel a csökkenő hallgatói létszám miatt az OKM-mel kötött 3 éves finanszírozási megállapodás lejártakor hatalmas összeget kell visszafizetni a szaktárcának, ami a „Térdre, imára!” állapotba kényszerítheti az egyetemet. Repa leszögezte: ha a jelenlegi vezetési stratégia folytatódik, a Kaposvári Egyetem várhatóan néhány éven belül megszűnik, de legalábbis elveszíti önállóságát. Csak radikális változtatással lehet megváltoztatni a folyamatokat, erre pedig Babinszky programja nem alkalmas.

Repa Babinszkyt földbe döngölő beszéde után Horn Péter volt rektor próbálta védelmébe venni a jelenlegi vezetőt. Szerinte az egyetlen megoldás a bajok ellen, ha mindenki felsorakozik egyvalaki mögé. A néhány hete Lendvaival és Lamperth Mónikával parolázó Horn kijelentette: a rómaiak is azért voltak legyőzhetetlenek, mert egyik politikai oldal sem tudta felbomlasztani a köztük lévő egységet.

A titkos szavazás már igen feszült hangulatban zajlott, a szenátus tagjai a rövid szünetben kisebb csoportokba verődve várták, hogy a szavazatszámláló bizottság megállapítsa a végeredményt. Ennek hallatán Babinszky, Mannherz és Horn arcára fagyott a mosoly: a szenátus a lehető legszorosabb küzdelemben, 15-14-re utasította el Babinszky újraválasztását.

Címkék: Babinszky László, Repa Imre, Kaposvári Egyetem, politika