Izráeli gép

Már Bulgária is érdeklődik az izraeli repülőgépek átrepülése iránt, miután Magyarországon nagy port kavart a felségjel nélküli kémgépek megjelenése. A bolgár sajtó megkeresésére Izrael szintén cáfolta, hogy akármilyen felderítő vagy kémtevékenységet végeztek volna. Az actualno.com bolgár lap azt írta, a repülési engedélyt a Nevatim-Budapest-Várna-Nevatim útvonalra kapták a gépek.

Várna repülőterén a géppár - csakúgy mint Ferihegyen - átstartolást hajtottak végre, azaz csak érintették a kifutópályát. Ez része a kiképzési tevékenységnek. A lapban az áll, hogy március 1-jén kért Szófiában engedélyt az izraeli nagykövetség, hogy a két repülőgépe visszatérőben átrepülhessen Bulgárián.

Március 18-án írta meg a Magyar Nemzet és a Légierő Blog, hogy fotósok egy csoportja - akik a le és felszálló gépeket fényképezték - szerdén megörökítettek két felségjel nélküli katonai felderítőgépet Ferihegyen. A típusuk alapján az izraeli légi- és űrerők állományába tartoztak. Ezt később a zsidó állam nagykövetsége sem tagadta, ám mint mondták: mindössze gyakorlórepülésről volt szó. A repülőgépek diplomáciai fedésben érkeztek és csak átstartoltak a repülőtér betonján.

A miniszterelnök és a honvédelmi miniszter is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, mivel nem tudtak az izraeli légierő gépeinek repüléséről. Már a nemzetközi szintre emelkedett az ügy, hiszen közel-keleti lapok azt gyanítják, a kémrepülőgépek budapesti repülése és a szerda reggel kivégzett szír férfi halála között összefüggés van. Sőt egyes bolgár lapok már az izraeli titkosszolgálat, a Moszad akcióját is feltételezik.

A térképen bejelöltük az izraeli gépek lehetséges indulási helyét.

Helyszín

Címkék: kémkedés, légvédelem, Izrael, politika