A MeH megbízásából készült tanulmány általános térítési díj bevezetését szorgalmazza a bölcsődékben – írja a napilap. A Budapest Intézet elemzése szerint a családtámogatási rendszer nem ösztönzi az anyákat a korai munkavállalásra, mert hosszú ideig kapják a gyest és a gyedet, ingyenes bölcsőde pedig csak keveseknek jut.

Az elemzés szerint azzal lehetne rábírni az önkormányzatokat a férőhelyek bővítésére, ha a jelenleg ingyenes ellátást nyújtó önkormányzati bölcsődék a gyes összegével egyenértékű, 28 500 forintos térítési díjat szedjenek a szülőktől. A tanulmány szerint hosszú távon ez nem jelentene túl nagy terhet a családoknak, mert az anya korai munkába állásával megnőne a család jövedelme.

bölcsőde


A gyest utalványokkal váltaná ki, amelyeket csak a gyermek napközbeni intézményi ellátására lehet felhasználni. A tervek szerint viszont ezeket az utalványokat nemcsak az önkormányzati bölcsődékben, hanem a családi napközikben, magánintézményekben és családi gyermekfelügyeletre is be lehetne váltani.

Címkék: tanulmny, kormány, bölcsőde, gyerek, politika