Szorolapok

A mostani aktivizálódás minden társadalmi-demográfiai csoportban nagyjából egyenletes – bár például a kistelepüléseken, ahol korábban kimagasló volt a részvételi hajlandóság, most már alig változott. A legnagyobb elmozdulás a 30 év alattiak körében figyelhető meg (40-ről 50 százalékra), de a szavazási kedv ebben a korcsoportban még így is elmarad a középkorúakétól és nagyjából megegyezik a legidősebbekével.

Részben épp a fiatalok körében fokozódó aktivitás lehet a magyarázata a Jobbik erősödésének. A radikális jobboldali párt a teljes szavazókorú népesség körében 2, a „biztos” szavazók körében 4, a választani tudó biztos szavazók körében pedig 5 százalékponttal növelte a támogatottságát egyetlen hónap alatt.

A növekedés minden korcsoportban megfigyelhető, ám a 30–39 évesek körében eléri a 4, a 30 évesnél fiatalabbak körében a 8 százalékpontot, és ezzel a 40 alatti választói csoportban az MSZP elé kerülve egyértelműen a második legerősebb párt. 40 és 50 között lényegében kiegyenlített a két párt versenyfutása, míg 50 fölött az MSZP biztosan tartja a második helyet, ám a Fideszt még csak megszorítani sem tudja.

Forrás: Origo

Címkék: választás 2010, MSZP, Jobbik, Fidesz, politika