Törvényszéki ülnököket jelölhetnek a somogyi polgárok a Somogy Vármegyei Önkormányzat Hivatalához eljuttatott dokumentumokkal április 21-i végső határidővel. Ülnöknek csak olyan magyar állampolgár választható meg, aki betöltötte a 30. életévét, de a 70. életévét még nem, büntetlen előéletű és rendelkezik választójoggal. A büntetlen előéletet erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolniuk. Ülnököt jelölhet minden nagykorú magyar állampolgár, aki az adott területen lakóhellyel rendelkezik, valamint a bíróságok területén működő helyi önkormányzatok és egyesületek. 

Mindezek figyelembevételével a Somogy Vármegyei Közgyűlés április 28-i soron kívüli ülésén a Kaposvári Törvényszékre 16 fő munkaügyi ügyekben- és 3 fő büntető ügyekben eljáró ülnököt választ meg. Az ülnökválasztással kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók az önkormányzat weboldalán.

A jelentkezéseket a 4.a., 4.b., vagy 4.c nyomtatványokon - kiválasztva a megfelelőt - lehet benyújtani személyesen vagy postai úton a Somogy Vármegyei Önkormányzati Hivatalhoz 2023. április 21-én, péntek 12.00 óráig történő beérkezéssel. Erre az időpontra a jelentkezéseket mellékleteikkel együtt kell benyújtani (erkölcsi bizonyítvány és az 5. sz. melléklet „Jelölést elfogadó nyilatkozat”). Határidőn túl érkező jelentkezés vagy melléklete nem elfogadható.

Címkék: törvényszék, ülnök, olvasóink kérdezték, bíróság