Emberemlékezet óta nem tapasztalt hevességű vihar csapott le Kaposvárra 2022. május 25-én özönvízszerű esővel, brutális széllel és hatalmas szemű jégesővel. Akkor az önkormányzat 200-nál is több bejelentést kapott káreseményekről. A legtöbb esetben a lakóépületekben keletkezett kár.

Ezen felül a parkoló autók jelentős része is jégkáros lett, a szél pedig fákat csavart ki. Látva a pusztítást, a város létrehozta a kárenyhítési alapot 30 millió forinttal, hogy segíteni tudjuk mindazokat, akiknek nincs biztosításuk, vagy nincs elég anyagi forrásuk, hogy elhárítsák a kárt, amíg a biztosító fizet. A somogyi megyeszékhely rendkívüli támogatással és kamatmentes kölcsönnel is segítette a rászorulókat.

"Máig 110 károsultnak nyújtott segítséget az önkormányzat 11.155.000 forint értékben. A kárenyhítési alapba a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mellett magánszemélyek és cégek is fizettek be" – mondta el a mai ünnepségen Szita Károly polgármester, aki azt is hozzátette: "az önkormányzatot 155 millió forintos kár érte. Csak a városházán 133 ablak tört be, de megsérüt több közintézmény, iskola is és közterületeken is keletkeztek károk".

A városvezető minden kaposvári nevében megköszönte a képen látható kitüntettek erőn felüli munkáját (a teljes névsort a fotó alatt lehet elolvasni).

"Kaposvárért Emlékérem – a Közösség Szolgálatáért” kitüntető címet kapták:

Az INVESTMENT Kft. alkalmazottai a felajánlott tetőfedő anyagokért, és az elvégzett munkáért, amellyel számos kaposvári család házát mentették meg a további károktól. A cég vezetői azonnal jelentkeztek, hogy önkéntes alapon kollégáikkal segítenek a rászorulóknak!

Katona Gergely – ács
Györei Patrik – tetőfedő
Sier Tomas – ács
Kalányos István – ács
Bogdán Zoltán – tetőfedő
Nagy Róbert – logisztikai főmunkatárs
Kiss Csaba – logisztika munkatárs
Wágner Mihály - cégtulajdonos 
Wágner Ernő – cégtulajdonos

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából olyan tűzoltókat ismertek el, akik saját testi épségüket kockáztatva az átlagon felül teljesítettek szolgálatot, és segítették a bajba jutott kaposváriakat!

Marics Péter tűzoltó
Peiker László Péter tűzoltó
Svák Viktor különleges szer kezelő

Ökomenikus Segélyszervezet az ötmillió forintos anyagi támogatásáért!
A szervezet nevében az elismerést átvette: Bacza Barbara központvezető.

A STAVMAT Kft. a felajánlott tetőlécekért, amelyekből hamar országos hiánycikk lett! A vállalkozás nevében az elismerést átvette: Nagy Sándor telephelyvezető.

A „Kaposvárért Emlékérem – a Közösség Szolgálatáért” kitüntető cím azon személyek elismerése, akik a város lakossága érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek és áldozatos munkájukkal hozzájárultak a közösség fejlődéséhez, az összetartozás erősítéséhez. A kitüntett személyek díszdoboz hollóházi porcelánból készült emlékérmert kapnak, amelyen a kitüntetés címe és a város címere látható.

Eddig két alkalommal adták át, először 2021. szeptember 10. napján a koronavírus-világjárvány elleni védekezés helyi közreműködőinek, összesen 501 fő részére.

Második alkalommal, 2022. május 30-án azok munkáját ismerték el, akik a Giro d’Italia kaposvári rajtjának lebonyolításában vállaltak oroszlánrészt.

Címkék: jégeső, emlékérem, szolgálat, kár, vihar, közösség, olvasóink kérdezték, Kaposvár