Akárcsak tavaly, idén is rendhagyó időpontban emlékezett ünnepi üléssel a Somogy Megyei Közgyűlés megyénk legnagyobb dicsőségére, a címeradományozás 524. évfordulójára. A koronavírus járvány miatt Vízkeresztkor ezúttal is elmaradt Somogyország legnagyobb ünnepe, melyet csütörtök délelőtt pótoltak be a Lengyeltóti Városi Művelődési Házban.

Zsombok Lajos polgármester és Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepet és a várost méltató, összefogást hangsúlyozó gondolatait követően Biró Norbert ünnepi beszédében a címer- és pecséthasználati jog adományozásával kapcsolatban kiemelte: “Vajon tudja-e minden somogyi, hogy Vízkereszt nem csak a kereszténység ünnepe, hanem a múlt és a jövő találkozásáé, a somogyi embereké, a megyéé is? Tudják-e, hogy 1498. január 6-án II. Ulászló király Somogy vármegyének különös kegye jeléül címert adományozott, hogy azt pecsétjére vésetvén, kiadványain alkalmazza? Tudja-e mindenki, hogy több mint fél évszázadnak, 52 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a többi vármegye is megkaphassa ezt a kitüntető jogot?”

A közgyűlés elnöke megemlékezett az áprilisi országgyűlési választásról is: “A somogyi polgárok pontosan tudják, hogy mit szeretnének elérni… Tudják, hogy nem a fővárosi értelmiségnek kell megmondani, miként kell élni falun. Ezért is döntöttek bölcsen a somogyi polgárok április 3-án. A békére, a biztonságra, a megkezdett munka folytatására és a fejlődésre szavaztak. Bebizonyították, hogy nem lehet büntetlenül lenézni a vidéken élőket, hogy a gyűlöletkeltés nem vezet sehová, a feszültségek szítása torz jövőképet vetít előre. A somogyi polgárok nem ilyen légkörben szeretnének élni, hanem egy olyan nyugodt, kiegyensúlyozott világban, ahol nem az számít elsődlegesen, ki kire szavazott, hanem az, hogy miként léphetnek előrébb ők maguk, miként válik szebbé, otthonosabbá településük.”

Biró Norbert beszámolt a Terület- és településfejlesztési Operatív Program állásáról: “Csak akkor lehet sikeres a somogyi gazdaság, ha van megfelelő munkaerő, ha a fiatalok is itt akarják kamatoztatni tudásukat… Közös célunk, hogy virágzóbbá, még inkább szerethetővé váljanak településeink, a fiatalok is találják meg számításukat, ne akarjanak elköltözni. Ezt a célt tartottuk szem előtt az elmúlt években és ezt folytatjuk tovább. Olyan fejlesztéseket támogattunk eddig is és fogunk a jövőben is, melyeket az itt élők álmodtak meg, melyek valóban az ő érdekeiket szolgálják. Ennek a közös gondolkodásnak, előrelátó tervezésnek köszönhetően az eredetileg várt 43,45 milliárd forint területfejlesztési forrás helyett több mint 56 milliárd érkezett Somogyba. A következő években pedig közel 79 milliárd TOP Plusz fejlesztési forrás sorsáról dönt a megyei közgyűlés. Mi ez, ha nem siker? … A járvány ellenére sem álltak le Somogyban a beruházások, és nem kellett lemondani az itt élő gyermekeknek megyénk értékeinek megismeréséről, a nehéz gazdasági helyzetben is folytatjuk a Szülőföldem Somogyország Programot.”

A házigazda város méltatása és az elmúlt évek fejlesztései során hangsúlyozta: “Gondoskodó, erős közösségekkel rendelkező város az Önöké. A jó célért mindig összefogtak az itt élők, közösen cselekszenek annak érdekében, hogy előrébb lépjenek, hogy városuk szebb és élhetőbb legyen. Ennek az összefogásnak is köszönhető, hogy a területfejlesztési források segítségével 380 millió forintból valósíthattak meg olyan beruházásokat, melyek minőségi javulást hoztak mindennapjaikba a szociális és az egészségügyi ellátás terén, de gondoltak a városkép további javítására is a Zöld város pályázatnak köszönhetően.”

Ünnepi beszédének zárásaként a közgyűlés elnöke kitért a jelenlegi háborús helyzetre, majd kiemelte: „Összetartó, erős közösség a miénk, mely még a legnehezebb időkben sem húzott szét. Ezt az összetartozást bizonyították a somogyiak az előző években is, amikor például a horvátországi földrengés, majd a megyénket ért viharkárok helyreállítása érdekében fogtak össze. És bizonyították most is újra, amikor segélyeket, adományokat juttattak a háború sújtotta Kárpátaljára magyar testvéreinknek, amikor befogadták a menekülteket. Köszönet jár mindenkinek, aki részt vett ebben a humanitárius segítségnyújtásban Ahogy köszönet és elismerés jár azoknak is, akik ma valamilyen kitüntetést vehetnek át, hiszen ők is gyarapították megyénket, hozzájárultak hagyományaink, identitásunk megőrzéséhez, Somogyország jó hírét vitték munkásságukkal. Erősítették az összetartozás érzését, melynek segítségével a legnehezebb válságos helyzetekből is győztesen kerülhetünk ki. Ezért az összetartozásért, a közösség építéséért, s ezen keresztül minden somogyi emberért dolgozunk mi, a megyei közgyűlés tagjai. Olyan érték ez az összefogás, melyet meg kell védenünk, és tovább kell építenünk közösen egy békés jövő érdekében. Ehhez kívánok mindenkinek kellő erőt!”

A nap díszvendége, dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes Somogy megye múltját és kultúráját méltatta, majd kitért a jelentősebb fejlesztésekre, melyek az elmúlt években valósultak meg. Kiemelte a Csiky Gergely Színház, a dél-balatoni vasútvonal felújítását, az R67-es és M76-os út beruházását, a sportlétesítmények és a balatoni strandok fejlesztését, valamint a kerékpáros turizmust szolgáló utak építését. Beszéde végén a lokálpatriotizmust hangsúlyozta, mellyel Somogy példát mutat az egész országnak.

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított. A Somogy Megyei Közgyűlés 2021 szeptemberi döntése értelmében a megye legmagasabb szintű elismerését, Pro Comitatu Somogy kitüntetést adományozott Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia alapítója számára. Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Balatonszabadi Népdalkör Egyesület, Bánkuti Béláné bárdudvarnoki nyugalmazott gyógyszerész, a százéves Siófoki Bányász SE, dr. Gippert Róbert kaposvári állatorvos, dr. Fogas János, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Katona István Jánosné, a barcsi LOGOSZ Egyesület elnöke, Koppány Zoltán Miklós, a Magyar Veterán Repülők Somogy Megyei Egyesületének elnöke, Németh Julianna, a Somogyiak Baráti Körének elnöke, Németh Nándor, junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes, többszörös felnőtt magyar bajnok siófoki úszó, dr. Simonics Zsolt, a KMOK Marcali Telephely Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezetője és Zana István, a Koppányvölgye Idősek Otthonának ügyvezető igazgatója tevékenységét. Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a megye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székháza és a benne folyó kulturális tevékenység, a Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület valamint az őrtilosi, Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Zrínyi-újvár, ezért számukra az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet adományozta a Somogy Megyei Közgyűlés.

Az ünnepi eseményt a Somogy Polgáraiért Díjjal, illetve Kaposvár Városért kitüntetéssel elismert Kaposvár Helyőrségi Fúvószenekar, dr. Kurucz Ádám Konrád, Latinovits-díjas versmondó, színész, és a Somogy Polgáraiért Díjas lengyeltóti Ördöngös Táncegyüttes, műsora színesítette.

Címkék: Somogyország, Somogy Megye, Somogy Megyei Közgyűlés, Lengyeltóti, olvasóink kérdezték