A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án lép életbe. A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló menetrend augusztus 28-ig lesz érvényben, melyet az utószezoni menetrend követ, alkalmazkodva a turisztikai szezonok változásához - írja sajtóközleményében a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján június 18-tól több kiindulópontról még több expresszvonat fog közlekedni a Balaton felé, újra elérhetővé válnak a tavaly megkedvelt napijegyek és kedvezményes jegyek, valamint a déli part mellett már az északi parton is megvalósul a fedélzeti vendéglátás. A vasúttársaság a kerékpáros utasai számára egységes tarifával és jelentősen növelt kerékpárkapacitással készül.

Fontos a szolgáltatás minőségében, hogy az ország legtöbb területéről, átszállásmentes eljutást biztosítson a MÁV-START a Balaton partjára a nyár folyamán. Ezért több új expresszvonatot vezet be a főszezoni menetrenddel.

A VITORLÁS névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon fog közlekedni, lehetőséget nyújtva térségben élők számára is a Balatonra való közvetlen eljutásra. A járat emeletes KISS motorvonattal közlekedik, a zsúfoltság elkerülése érdekében helyjegyet kötelező váltani a vonatra.   

A tavaly nyáron bevezetett PANORÁMA expresszvonat idén Fonyód és Kőbánya-Kispest között már ESTI CSÓK néven fog közlekedni vasárnaponként, míg a PANORÁMA expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között fog járni, a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. Mind a PANORÁMA, mind az ESTI CSÓK emeletes KISS motorvonatként fog közlekedni és a helyjegyváltás kötelező lesz rájuk.

Az előszezonban újdonságként bevezetett FENYVES expressz Pécs, Kaposvár, Fonyód és Keszthely között teremt összeköttetést, mivel helyjegyköteles, így biztosítják a garantált ülőhelyet, és kerékpárszállításra is alkalmas.

A hazajutást segítve új Tekergő expresszvonat fog közlekedni vasárnaponként Balatonfüred és Budapest-Kelenföld között. A vonat Balatonfüredről 15:47-kor indul, megáll Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonakarattya, Székesfehérvár és Velence állomásokon, Kelenföldre 17:55-kor érkezik.

További járatok a Balaton partjaira az ország többi területéről:   

Ezüstpart expressz: Miskolc–Fonyód között naponta közlekedik,

Aranypart expressz: Záhony–Fonyód naponta,

Aranyhíd expressz: Szeged–Balatonszentgyörgy naponta,

Tekergő expressz: Záhony–Zánka-Erzsébettábor naponta,

az egész évben közlekedő Helikon InterRégió Győr–Tapolca–Fonyód–Kaposvár (- Pécs) útvonalon;

hétvégenként:

további egy pár Szolnok–Tapolca vonat,

Jégmadár expressz: Szob–Fonyód, hétvégi napokon (KISS),

Napfürdő expressz: Szolnok–Siófok, hétvégi napokon,

Szombathely–Keszthely gyorsvonatok (2 pár).

Nyári vonatok a Balatonhoz - térkép

Címkék: máv, vasút, balaton, olvasóink kérdezték