Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Mi kaposváriak az elmúlt esztendőkben számos dologgal járultunk hozzá a Föld védelméhez. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, használjuk a hulladékudvart, a szennyvíztelepen áramot termelünk, a buszok nem gázolajjal, hanem földgázzal, sőt elektromos árammal futnak.

Egyre több épület tetején van napelem, egyre többen járnak be munkahelyükre kerékpárral. És persze ott vannak a frissen ültetett, éppen virágzó fák, a sok ezer négyzetméternyi park és zöldfelület, a színpompás virágok városszerte.

Az ötlet még 1969-ben vetődött fel egy UNESCO konferencián ma pedig már 175 országban tartják. Magyarországon 1990 óta rendezik meg és Azóta évről-évre egyre többen érzik úgy, hogy tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak.

A szakemberek szerint viszont ahhoz, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás okozta káros hatásokat nem elég egy nap. Ezért minden héten kellene egy nap, ami a Föld napja….

Címkék: Föld napja, energiatakarékosság, környezetvédelem, olvasóink kérdezték