Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászoruló személyekre, családokra. Ezért célzottan helyi szociális rendeletében többféle pénzbeli és természetbeni települési támogatással is érdemben segíti az arra rászorulókat.

Az önkormányzat több éve a szociálisan rászoruló, táplálékallergiájuk vagy más alapbetegségük miatt speciális diétára szoruló 18. év alatti gyermekek számára évente három alkalommal 10.000-Ft támogatást nyújt a törvényes képviselő kérelmére, feltéve, ha a család a rendeletben foglalt egyéb feltételeknek megfelel. 

A helyi szociális rendelet 2022. január 01. napjával úgy módosult, hogy fentieken túl minden olyan táplálékallergiával küzdő és speciális diétára szoruló, nagykorú szociálisan rászoruló beteg személyt is támogatnak, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem, családban élő esetén a nyugdíjminimum 250 %-át (71.250,-Ft), egyedül élő esetén a 300 %-át (85.500,-Ft) nem haladja meg, és részére külön jogszabály alapján személyi jövedelemadó kedvezmény nem érvényesíthető.

A támogatás neve: „Speciális diétára szoruló személyek időszaki támogatása”. 

A táplálékallergiával, a táplálékintoleranciával és a gluténérzékenységgel küzdő személyek  speciális étkezést igényelnek, és alapbetegségükhöz igazodó élelmezésük – az egészséges embertársaikhoz képest - jóval többe kerül, mely az alacsony jövedelmű személyek számára jelentős mértékű anyagi nehézséget okoz. Célunk az volt, hogy az érintettek segítségére lehessünk egészségi állapotuk és életminőségük javítása, valamint anyagi gondjaik enyhítése érdekében. 

Az időszaki támogatást tárgyévben három alkalommal: április, augusztus, és december hónapokban biztosítja az önkormányzat, melynek összege személyenként és jogosultsági időszakonként 10.000- Ft. A jogosultság megállapítása tárgyévre történik. A kérelem benyújtása folyamatos, a jogosultság a benyújtást követő időszak(ok)ra állapítható meg. Indokolt esetben lehetőség van méltányosság gyakorlására.

A formanyomtatványhoz csatolni kell a családtagok jövedelemigazolását, valamint a gyermek speciális diétájára vonatkozó kórházi szakambulancia által kiállított egy évnél nem régebbi szakorvosi igazolást, vagy nagykorú személyek esetében szakorvos vagy a háziorvos által kiállított igazolást arról, hogy a kérelmező táplálékallergiával, táplálékintoleranciával vagy gluténérzékenységgel küzd. 

A kérelem benyújtásának helye:

Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Közigazgatási Igazgatóság Szociális Iroda

Kaposvár, Noszlopy G. u. 5. 

Tel: 82/501-501, e-mail: szociroda(kukac)kaposvar.hu

Nyomtatvány elérhető: az irodán vagy a kaposvar.hu oldalon

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 13.00-16.00- óráig,

Szerda: 8.00-12.00 és 13.00-16.00 óráig,

Péntek: 8.00-12.00 óráig.

Címkék: speciális diéta, támogatás, olvasóink kérdezték, kaposvár