2010 óta tartják a Komposztálás Világnapját minden év október 10-én. Nem véletlen, hogy az év ezen szakaszára esik az akció, hiszen ekkor hullajtják levelüket a fák, amiket sokkal érdemesebb komposztálni, mint mondjuk elégetni.

De nem csak a lehullott a fák leveleit, hanem bármilyen növényi eredetű kerti vagy konyhai hulladékot lehet komposztálni, amivel rengeteget tehetünk környezetünkért. A hazai háztartási hulladék közel 30%-a komposztálható szerves anyag. Külön gyűjtésével és hasznosításával csökken a lerakókba kerülő szemét biológiailag lebomló tartalma, és ezáltal kevesebb üvegházhatású gáz - főleg metán - kerül a légkörbe.

Közösségi komposztláda a Petőfi utcában, Kaposváron
Közösségi komposztláda a Petőfi utcában, Kaposváron

Bár a főtt étel maradéka nem való a komposztba, a konyhában és a kertben egyaránt van bőven komposztálni való szerves anyag. Komposztba való például a nyers gyümölcs és zöldség, azok szára, levele, a tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virágok és elszáradt szobanövények, virágföld, növényevő állatok ürüléke a forgácsalommal együtt, de mehet bele tojástartó és selyempapír is. Ezekből a nap mint nap keletkező hulladékokból hasznos talajjavító tápanyag, komposzt (vagy más néven humusz) készíthető. A komposzt szoba- és balkonnövényekhez, és a kertben is felhasználható.

Komposztálni nemcsak családi házak kertjében lehet, de társasházak udvarában, sőt manapság már akár lakásban is lehet. A somogyi megyeszékhelyen nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható hulladékgazdálkodásra és a komposztálás népszerűsítésére is. Nemrég adták át a város első közösségi komposztládáját, ahol a Petőfi utca lakói közösen tudják gyűjteni a szerves hulladékot. 

Emellett a Race to Zero akció keretein belül a Compocity nevű vállalkozás Kaposvár tíz óvodájában helyez el és működtet beltéri, öko-robotokat, amelyek giliszták és manuális forgatás nélkül végzik a feladatukat, és zárt rendszerek révén mentesek mindenféle szaghatástól. Organikus és élelmiszer-hulladékból, csekély gázképződés mellett tápanyaggazdag komposztot hoznak létre, amivel a város zöld területeit lehet feljavítani.

De korábban is kaptak már kültéri komposztládákat a kaposvári óvodák, nemrég például az Agrárminisztériumtól.

A komposztálásról további hasznos érdekességet árulunk el alábbi videónkban:

Címkék: Komposztálás, környezettudatosság, világnap, olvasóink kérdezték