A 21. század egyik nagy problémája a folyamatosan növekvő hulladék mennyisége. Az emberek egyre növekvő fogyasztásával ma már ott tartunk, hogy évente több mint 10 millió tonna egyszer használatos műanyag hulladék keletkezik.

Szerencsére az emberek és a cégek is egyre jobban felismerik a problémát, és sokan próbálnak is tenni ellene. Ennek egyik hozadéka, hogy néhány éve elkezdtek terjedni a csomagolásmentes termékek a boltokban. Így ma már lehet találni csomagolás nélküli tisztálkodó- és tisztítószereket is a különböző üzletekben, de sorra nyílnak a csomagolásmentes üzletek is szerte a világban, így Magyarországon is.

Remek kezdeményezés a Rakun Dobozközösség is. Kaposváron jelenleg négy vendéglátóhelyen lehetséges az, hogy a vendégek tartós acéldobozban kérik elviteles ételüket. A dobozt visszavitelkor a vendéglátóhely koszos edényként kezeli és mindig szabályszerűen fertőtleníti, mielőtt új fogást tenne bele. A rendszer így járványhelyzetben is biztonságos és a műanyag hulladék mennyisége is nagy mértékben csökken.

Szeptember 30-a róluk is szól, hiszen ezen a napon ünnepeljük a Csomagolásmentes Napot. Érdemes is minden évben foglalkozni a témával, hiszen a becslések szerint egy átlagos magyar évente mintegy 100 kilogrammnyi csomagolóanyagot dob ki a szemétbe. Hazánkban fejenként 80 darab műanyag zacskót használunk el évente. Ezek nagy része egy használat után a hulladéklerakókban végzi, ahol több száz évig tart a lebomlásuk.

De nem csak a gyártók tehetnek a csomagolásmentes világért, hanem mi magunk is. Elég akár csak egy kicsit is előre terveznünk a bevásárláskor, hogy sok műanyag hulladéktól megóvjuk a Földet. Néhány tipp:

  • Ne vásároljunk szatyrot, bevásárlótáskát. Biztos mindenkinek van otthon használt bevásárlótáskája, akár műanyag, akár tartósabb textil. Bevásárlás előtt, mindig vigyünk magunkkal annyit otthonról, amennyi kellhet, így nem kell mindig újat venni. Ezzel nem csak a környezetünket de a tárcánkat is kíméljük.
  • Használjunk zöldség és gyümölcs vásárláskor saját tasakot. Sok boltban lehet már kapni tartós, összehúzható textilzsákokat, amelyeket zöldség és gyümölcs vásárláshoz lehet használni. Ezek végtelenszer használhatók, és így nem kell használni a pultokra kirakott egyszer használatos nejlonzacskókat használni, amelyek a globális hulladék egyik legfőbb alkotóelemei.
  • Vigyünk az éttermekbe saját éthordót, kávézókba saját poharat. Rengeteg szemét keletkezik az ételhordós dobozokból és poharakból. Ezek is kiválthatók saját edényekkel.

csomagolásmentes

A csomagolásmentes jövő érdekében a kormány is lépett. 2021 július 1-jétől tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket, mint például a fültisztító pálcika, evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika.

Címkék: csomagolásmentes nap, műanyag, környezetvédelem, olvasóink kérdezték